2018. november 22-én a zágrábi Horvát Történettudományi Intézet Árpád-házi királyokat ábrázoló festményekkel díszített Aranytermében, Nagykövetségünk a Horvát Történettudományi Intézettel és az MTA BTK Történettudományi Intézettel valamint a Tudománydiplomáciai Főosztállyal együttműködésben nemzetközi tudományos konferenciát szervezett a magyar-horvát kiegyezés 150. évfordulója alkalmából.

A horvát-magyar kiegyezés Horvátországra, azon belül is a horvát gazdaság fejlődésére gyakorolt pozitív hatásáról szóló november 22-ei nemzetközi tudományos konferencián részt vett Ivica Poljicak kulturális államtitkár, Andrej Plenkovic miniszterelnök kiküldöttje, Tomislav Sokol szábor képviselő, oktatási minisztériumi főtanácsadó, Gordan Jandrokovic száborelnök kiküldöttje, Jasna Turkalj, a Horvát Történettudományi Intézet igazgatója, több történész-, bölcsész - és jogászprofesszor, egyetemi hallgatók, és a zágrábi székhelyű, országos Jabuka televízió stábja.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Zágráb

Magyar József, nagyköveti megnyitó beszédében kiemelte a közös történelem a mai kapcsolatokra gyakorolt hatását.

A nagyköveti nyitó beszéd után Ivica Poljicak államtitkári beszédében megköszönte a konferencia szervezőinek, hogy lehetőséget teremtettek arra, hogy korábban nem ismert, számunkra új tényeket ismerhettek meg, illetve, hogy azokat új vagy jobb megvilágításba helyezhették. Ivica Poljicak örömét fejezte ki, Kívánta, legyen a párbeszédnek folytatása, és várakozással tekint a konferencia tapasztalatait összesítő jelentésre.

A rendezvényt Tomislav Sokol képviselő köszöntője zárta. A képviselő elmondta, hogy a kiegyezésre történő emlékezés közben a 800 éves közös történelmünkre is emlékezünk valamint egyetértését fejezte ki abban, hogy kapcsolataink jó irányba fejlődnek, egy aktívabb kétoldalú kormányközi kapcsolatok irányába.

 

KKM