Magyar erdészeti kutatók és erdőgazdálkodási szakemberek tettek Franciaországban látogatást március 15-től 19-ig, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

A KKM anyagi támogatásával a párizsi magyar nagykövetség tudományos és technológiai szakdiplomatája szervezésében megrendezett programon magyar részről a Mecsekerdő Zrt. és a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének képviselői vettek részt. A program során a magyar szakértők a francia állami erdőkezelő (Office National des Forêts), az elzászi, a Vogézek megyei, és a Meuse megyei Agrárkamara képviselőivel egyeztettek és látogatást tettek a Jura-hegységben működő erdészeti vetőmagüzemben.

A megbeszéléseken áttekintették a francia és a magyar erdőgazdálkodás helyzetét, sajátosságait, az erdőgazdálkodók előtt álló kihívásokat: különös tekintettel a klímaváltozásra és a vadkárra. Az üzemlátogatás során megvitatták a tölgyfajok szaporítóanyagának előállításával, valamint az egyes fajok klímaváltozással szembeni alkalmazkodóképességével kapcsolatos kérdéseket és magyar szakemberek a megismerkedhettek a Franciaországban használt technológiákkal is.

A klímaváltozás hatásainak és az egyes fajok alkalmazkodóképességének vizsgálatára a közelmúltban francia részről a magyar tölgy makkját is megvásárolták és megkezdték a magyar tölgy számára egy kísérleti parcella kialakítását.