2019. május 6-án 5 magyar, és mintegy 80 izraeli cég képviselőinek részvételével Magyarország Tel-Aviv-i Nagykövetsége a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával két helyszínen pályázati konzorciumépítést segítő eseményeket szervezett.

A márciusban megnyitott Magyarország új, jeruzsálemi külgazdasági irodájában gyűltek össze az izraeli üzletemberek és a magyar vállalatok képviselői. Benkő Levente nagykövet az új iroda első jelentős rendezvényén elmondta, hogy az eredeti kétmillió eurós (mintegy 650 millió forint) keretösszeget megháromszorozták, ezúttal már hatmillió eurót oszt ki a feltételeknek megfelelő pályázóknak a két ország innovációs ügynöksége. Egyben a határidőt is meghosszabbították, június 12-ig jelentkezhetnek a közös magyar-izraeli innovációs projektekre az egymással szövetkező cégek.

Ezt követően Benkő Levente nagykövet elmondta, hogy a két ország közös kutatási és fejlesztési alapjából új, vagy továbbfejlesztett termékek és szolgáltatások részesülhetnek. Elsősorban a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó és tiszta technológiák, a mezőgazdaság és élelmiszer-technológiák, az IT szektor, s benne különösen a mesterséges intelligencia (AI) alapú és biztonsági fejlesztések, a biotech, és egészségügyi technológiák, valamint orvosi eszközök, és az intelligens közlekedési rendszerek, beleértve az autonóm vezetést és a hozzá kapcsolódó területeket - részletezte a nagykövet.

Majd  Szolnoki Szabolcs, a nagykövetség tudományos és technológiai attaséja hangsúlyozta, hogy a magyar-izraeli kutatási és fejlesztési alapot az a felismerés hívta életre, hogy a két, méretében kicsi, de tehetségei számában annál nagyobb ország vállalkozásai egymás kompetenciáit kiegészítve nagyobb eséllyel léphetnek be olyan nagy piacokra, mint az amerikai, a kínai, vagy az Európai Unió piaca.

A workshopot a Jeruzsálemi Külgazdasági Képviseleten a vállalkozók pitch prezentációi zárták, majd B2B tárgyalásokat folytattak piacorientált alkalmazott kutatási és kísérleti fejlesztési projektek beadásáról.

 

KKM