2019. október 6-12. között Magyarország Canberrai Nagykövetségének szervezésében valamint a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával került sor a Semmelweis Egyetem Pető András Karának (PAK) szakmai látogatására a Pető-módszer népszerűsítése érdekében.

A hungarikumnak számító Pető-módszer, a konduktív nevelés népszerűsítése és szorosabb együttműködés kialakítása érdekében a Pető András Kar képviselői (dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea dékán és dékánhelyettese, dr. Matos László) 2019. október 7-én Darwinban tartottak szemináriumot, valamint október 8-án látogatták meg a régió központi fejlesztő intézetét és a kórház rehabilitációs részlegét.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Canberra

Ezt követően 2019. október 10-én Melbourne-ben került sor a „Conductive Education from Hungary” címet viselő konferenciára, melyet Dr. Mikola István nagykövet nyitott meg. A résztvevők a konduktív nevelés aktualitásairól és sikereiről hallgathattak előadásokat, valamint Ausztráliában és Új-Zélandon élő konduktorok és terapeuták körében vitatták meg a konduktív nevelés ausztráliai bevezetéséhez és a konduktor, mint hivatalos szakma ausztrál és új-zélandi elismertetéséhez szükséges teendőket. A résztvevők megjegyezték, hogy ez volt az első alkalom, hogy ilyen szervezett körben szinte az összes, valamikor Budapesten a Pető Intézetben/Pető András Karon végzett Ausztráliában élő konduktor találkozott.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Canberra

A szakmai látogatás zárásaként a PAK delegáció Melbourne-ben Vágó Rita és Ruff Bence külgazdasági szakdiplomaták szervezésében a Monash és a La Trobe Egyetemekkel tárgyalt további együttműködési lehetőségekről, illetve látogatást tettek a Melbourne-ben működő magán fejlesztő kozpontban, a Cerebral Palsy Education Centre-ben, mely intézmény vezetője Claire Cotter, a Pető Intézet által kinevezett Tiszteletbeli Konduktor.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Canberra

KKM