2023. június 13-16. között Mexikóba látogatott Dr. Halasi-Kovács Béla, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Halászati Kutatóintézet (MATE HAKI) igazgatója. A kint tartózkodása során több mexikói partnerrel is egyeztetett lehetséges együttműködésekről.

2023. június 13-16. között Mexikóba látogatott Dr. Halasi-Kovács Béla, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Halászati Kutatóintézet (MATE HAKI) igazgatója. A kint tartózkodása során több mexikói partnerrel is egyeztett lehetséges együttműködésekről.

A magyar-mexikói akvakultúra együttműködése már 1993 óta tart, amely során a magyar szaktudásnak köszönhetően a Tiacaque Akvakultúra Központ vált Mexikó legjelentősebb pontytenyésztő létesítményévé.

Június 15-én a HAKI igazgatója egyeztetést folytatott a mexikói Nemzeti Akvakultúra és Halászati Bizottság és az Agrár- és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőivel. Bemutatta a MATE HAKI történetét, infrastrukturális és szervezeti felépítését, kitért a legfőbb kutatási területekre, kiemelve a pontygénbankot. Ezt követően Dr. Halasi-Kovács Béla tárgyalt a mexikói Nemzeti Halászati és Akvakultúra Intézet képviselőivel egy pontyszaporító program és egy pontyvonalak állami elismerését biztosító rendszer megvalósítása érdekében.