2019. május 23-án a bosznia-hercegovinai Magyar Kulturális Hetekhez kapcsolódóan megnyílt a TDF által támogatott „Semmelweis Icon” kiállítás.

A kiállítást harmadik alkalommal mutatták be – Szarajevó és Foča városa után – Mostarban. A kiállítás megnyitóján és az azt követő filmvetítésen orvostanhallgatók, oktatók, a kar dékánja, valamint a tudományegyetem rektorhelyettese vett részt. A tablókból álló tárlatot az Orvostudományi Kar épületének központi részén helyezték el a követség dolgozói. Az esemény megnyitóján köszöntőt mondott Milenko Bevanda dékán, aki megtiszteltetésként értékelte, hogy a híres orvos, Semmelweis Ignác munkásságának bemutatására intézményében kerül sor. Beszédében ismertette a 2018-as Semmelweis Ignác-emlékévet és annak jelentőségét, hangsúlyosan érintve a kiváló magyar orvosképzést, valamint népszerűsítve a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot.

A kiállítás megnyitóján a jelenlévők „Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története” c. filmet tekinthették meg, helyi nyelvű feliratozással. A dokumentumfilm hiánypótló módon és tudományosan igazolt tények alapján rekonstruálja Semmelweis korszakalkotó felfedezésének körülményeit, valamint emberi és szakmai meg nem értettségének és korai tragikus halálának okait.  A filmvetítést követően az érdeklődők megtekintették a kiállítást, amely két hétig lesz látható Mostarban.

A „Semmelweis Icon” című kiállítás sikeres mostari megnyitóját követően két hétig látogatható a Semmelweishez kapcsolódó programsorozat utolsó állomásán, Mostarban. A tapasztalatok szerint az Egyetemen a hallgatók Semmelweis nevével eddig a Medicinatörténet tantárgy keretében, említés szintjén találkoztak, így a program keretében most átfogóbb képet kaphattak életéről, munkásságáról. A rendezvény hozzájárult az orvostudomány e kiváló magyar alakjának ismertebbé válásához, valamint arra is lehetőség nyílt, hogy a magyar ösztöndíjprogramokat és a magyar orvosképzést részletesebben bemutassák.

KKM