2019. március 3-án a bosznia-hercegovinai Magyar Kulturális Hetek keretében nyitották meg a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával megvalósuló „Semmelweis Icon” kiállítást a Kelet-Szarajevói Egyetem Orvostudományi Karán, Foča városában. Orvostanhallgatók és oktatók szép számban jelentek meg a kiállítás megnyitóján, és az azt követő filmvetítésen.

Magyarország Nagykövetsége Szarajevó

A 10 tablóból álló tárlatot az Orvostudományi Kar aulájában, az épület központi részén helyezték el. Az eseményt Milan Kulić dékán, és Pósa Krisztián nagykövet nyitotta meg. Bemutatásra került a Magyar Kormány arra irányuló törekvése, hogy méltó módon emlékezzen meg az orvostudomány e nagyszerű alakjáról (2018-as Semmelweis Ignác-emlékév) a budapesti Semmelweis Egyetem idegen nyelvű képzéseiben és a Stipendium Hungaricum programban rejlő lehetőségeiben.

 

A kiállítás megnyitóján a jelenlévők „Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története” c. filmet tekinthették meg, helyi nyelvű feliratozással. A dokumentumfilm hiánypótló módon és tudományosan igazolt tények alapján rekonstruálja Semmelweis korszakalkotó felfedezésének körülményeit, valamint emberi és szakmai meg nem értettségének és korai tragikus halálának okait.  A filmvetítést követően az érdeklődők megtekintették a kiállítást, amely két hétig lesz látható Fočában.

 

KKM