2019. március 12-én Harbin városban a Heilongjiang Hagyományos Kínai Orvostudományi Egyetemen ünnepélyes keretek között került felavatásra a Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrász által tervezett, Semmelweis Ignácot ábrázoló bronz mellszobor, amely a Semmelweis Emlékbizottság által került ajándékozásra a kínai partneregyetem számára a KKM Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával.

Az eseményre a Semmelweis Egyetem három fős delegációja látogatott Kínába: prof. dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke; dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar dékánja, valamint dr. Shahrokh MirzaHosseini, az Avicenna International College igazgatója, egyben pedig az Emlékbizottság által támogatott Semmelweis-film producere. A Semmelweis szobor avatási ceremóniájának keretében magyar részről Pesti Máté nagykövet mondott beszédet.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége - Peking

A Pekingi Nagykövetség és a kínai egyetem közös szervezésében „Semmelweis Szimpózium” elnevezésű szakmai előadássorozat került megrendezésre közel 50 egyetemista, orvos és hagyományos kínai gyógyászati szakértő részvételével. A szakmai program során a kínai egyetem rektora, Sun Zhongren bemutatta a Heilongjiang Egyetem szervezeti felépítését és működését, külön kitérve a magyar-kínai oktatási és tudományos kapcsolatokra.

Ezt követően dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán prezentálta a Semmelweis Egyetemet, amely az idei év során ünnepeli fennállásának 250. évfordulóját, prof. dr. Rosivall László pedig Semmelweis születésének 200. emlékéve alkalmából előadást tartott a világhírű magyar orvos életéről, tudományos eredményeiről, valamint szakmai örökségéről.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége - Peking

A tartományi médiában is kiemelten kezelt (a közel negyven milliós tartomány esti híradójában is bemutatásra került) szoboravatás igazi mérföldkőnek tekinthető a magyar-kínai tudománydiplomáciai kapcsolatok területén, mivel első alkalommal került felállításra a világhírű magyar orvost ábrázoló szobor a Kínai Népköztársaság területén.

 

KKM