2017. december 14-én került sor a "Be Smart! - Hungarian Smart City and Mobility Day" rendezvényre Magyarország düsseldorfi főkonzulátusa és az Aacheni Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezésében, együttműködésben a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal (BVK) .

Az esemény fő támogatója az aacheni központú FEV globális motorfejlesztő vállalat volt, továbbá jelentős támogatást biztosított a Tudománydiplomáciai Főosztály (TDF). A rendezvény során kilenc hazai innovatív startup vállalkozást, és további hazai innovatív vállalkozásokat, kutatóintézeteket, projekteket ismerhetett meg a közönség, amelyek az okos városok és mobilitás jövőjéhez járulnak hozzá. A fórumon bemutatkozott a Zalaegerszegi Tesztpálya projekt is. A startup versenyen az AIMOTIVE - automatizált vezetéshez kapcsolódó szoftvermegoldásokat fejlesztő hazai cég, és a Notch, háromdimenziós mozgásérzékelő modul alkalmazás lett holtversenyben győztes. A verseny fődíját a FEV ajánlotta fel: egy-egy egésznapos stratégiai és technológiai konzultáció a cég vezető szakértőivel.

Fotó: Magyarország düsseldorfi főkonzulátusa

A rendezvény célja az volt, hogy egy mobilitás területén vezető németországi kutatás-fejlesztési régióban mutassa be a hazai innovatív, startup vállalkozásokat, megoldásokat kínálva a német vállalatok részére, üzletfejlesztési lehetőséget teremtve a magyar cégeknek. A pitchek mellett standokon, egy kiállítás keretében is lehetőségük volt a startupoknak a bemutatkozásra. 

Fotó: Magyarország düsselfordi főkonzulátusa

A helyszínként szolgált Aachent "Európai Szicíliumvölgyként" is emlegetik. Ennek oka, hogy az Észak-Rajna-Vesztfáliában (NRW-ben) létrehozott hat digitális hub egyike, a régió élen jár az autóipari-mobilitási kutatás-fejlesztés területén. Itt található az elit műszaki egyetem, az RWTH és az innen induló spin-off vállalkozások, a FEV (gépjárműmotor-fejlesztés), a Streetscooter (elektromos haszonjárműgyártás), E-Go (elektromos személygépkocsi gyártás) székhelyei, a Jülichi Kutatóintézet, az Aldenhoveni tesztpálya, a Ford, a Vodafone, az Ericsson és számos más nagyvállalat kutatóközpontja.

Fotó: Magyarország düsseldorfi főkonzulátusa

Az Aacheni Gazdasági Nap a 2017. március 28-án Düsseldorfban a Vodafone-nal közösen rendezett Be Smart! Hungarian Tech Day folytatása is volt egyben. Márciusban aláírásra került Budapest (BVK) és Düsseldorf (Digitale Stadt Düsseldorf) digitális partnerségéről szóló megállapodás, ezzel kezdődött a Düsseldorfi Főkonzulátus magyar startupokkal megvalósított rendezvénysorozata. A rendezvény Vidar Andersen moderálta, aki a Wirtschaft Woche gazdasági hetilap szerint „a német startup ökoszisztéma egyik legfontosabb személyisége”.

Fotó: Magyarország düsseldorfi főkonzulátusa

Dr. Gunter Schaible, az Aacheni Kamara nemzetközi kapcsolatokért felelős ügyvezetője üdvözlő beszédében méltatta a magyar-NRW külgazdasági kapcsolatok pozitív tendenciáját. Dr. Margarete Schmeer polgármester Aachen és Magyarország kapcsolatának történeti vonatkozásait emelte ki, majd kitért a város innovatív gazdasági hátterére és a kapcsolatok további fejlesztésében rejlő potenciálra.

Fotó: Magyarország düsseldorfi főkonzulátusa

Szegner Balázs főkonzul „Magyarország startup és digitalizációs stratégiája, valamint attraktív potenciálok német vállalatok számára” témában tartott prezentációt és mutatta be a magyar gazdaságpolitikát, iparfejlesztési stratégiát illetve az azok tematikájára vonatkozó aktualitásokat és aspektusokat, valamint a DUS FK tevékenységét ezen a téren. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány részéröl Szalai Piroska kuratóriumi elnök hangsúlyozta a Főkonzulátussal együttműködésben a tartományban megvalósuló aktivitás jelentőségét a BVK nemzetközi tevékenységében.Az NRW gazdasági minisztérium nemzetközi kapcsolatok referatúrájának vezetője, Marion Troitzsch kiemelte, hogy az NRW külgazdasági partnerei rangsorában Magyarország az első 20 között szerepel.

Fotó: Magyarország düsseldorfi főkonzulátusa

A Pitchversenyen résztvevő startupok: AIMOTIVE (szoftvermegoldások önvezető autókhoz), BeeRides (repülőtéren leparkolt autók peer-to-peer carsharing szolgáltatása, CLINDI (megoldás belsőégésű motorok károsanyagkibocsátásának optimalizálása), Electromega (100%-os elektromos meghajtású hulladékszállító jármű), Innobay (alumínium alapú akkumulátor), Mindtech (fáradtság okozta autóbalesetek megelőzésére szolgáló alkalmazás), Notch (háromdimenziós mozgásérzékelő modul), Recytrader (hulladék-kereskedelmi plattform), Route4u (navigációs rendszer, mozgáskorlátozottak részére).

Fotó: Magyarország düsseldorfi főkonzulátusa

Az eseményen több konkrét együttműködésre irányuló megbeszélés kezdődött a hazai és a német cégek között.

KKM