2019. december 5-én a Müncheni Főkonzulátus a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával valamint a Smartpolis és az Urban Institute Zrt. közös szervezésében került megrendezésre a Smart City tudománydiplomáciai konferencia, mely a magyar-bajor együttműködési pontok beazonosítása érdekében a digitálisplatformok útján elérhető közlekedési megoldásokra fókuszált. A 30 fős rendezvényen többek között részt vett a Budapesti I. Kerületi Önkormányzat, Augsburg, München, az Urban Institute, valamint több német és magyar start-up képviselője.

Tordai-Lejkó Gábor főkonzul köszöntőjében üdvözölte a magyar és bajor szakértőkből, egyetemek és start-upok képviselőiből álló közönséget. A Főkonzul beszédében hangsúlyozta, hogy az ilyen rendezvények kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy a városfejlesztéssel foglalkozó szakemberek és cégek a városi élet kihívásaira konkrét, innovatív megoldást találjanak, egyúttal erősítsék a két ország közötti kapcsolatokat. Magyarország a „Made in Hungary” időszakból átlép az „Invented in Hungary” időszakába, ezért a magyar Kormány minden szükséges támogatást megad ahhoz, hogy a termékek fejlesztése, az innováció és kutatás Magyarországon történjen.

A főkonzuli köszöntőt követően Wolfgang Glock München város IT részlegének vezetője a „Smarter Together“ smart city nemzetközi együttműködést mutatta be. A projekt keretében a Neuaubing, Westkreuz és Freiham határolta 30.000 fős városrészen 6,81 millió európai uniós támogatásból összesen 20 millió eurós beruházás valósul meg állami, egyetemi és gazdasági szereplők bevonásával. A projekt három cselekvési területet érint: energia, mobilitás, technológia. A terület egyfajta laborként szolgál a „smart city” megoldások teszteléséhez. A bevált fejlesztéseket a későbbiekben München más részein, továbbá más európai városokban is megvalósítják.

A bemutató után Dr. Lutz Heuser, az SAP korábbi kutatásokért felelős vezetője, az Urban Institute vezetője a „digitalizáció mint a városok és régiók fenntartható közlekedésének és mobilitásának mozgatórugója” címmel tartott előadást, bemutatva a digitális transzfomáció jelenlegi státuszát, kiemelve Darmstadtot, mely egyfajta zászlóshajó a „smart city” megoldások tekintetében. Heuser szemléltette a város által kifejlesztett Traffic-App elnevezésű applikációt is, kiemelte továbbá Bad Hersfeld városának közlekedésirányítással kapcsolatos megoldásait és ismertette a „ProSeMo” elnevezésű nemzeti platformot, mely a közlekedésszervezés hatékonyságának növelését célozza többek között e-jeggyel, az utazási ajánlatok folyamatos feldolgozásával a foglalás és fizetés egyszerűsítésével.

Majd Vágány András a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) innovációs és mobilitásstratégiáért felelős szakértője beszámolt a BKK működéséről, a főváros közlekedés-fejlesztési programjairól, a  Budapesti Mobilitási Tervről és a MaaS4EU-projektekről. Végezetül pedig dr. Vajta László a Budapesti Műszaki Egyetem professzora szólalt fel.

Az előadásokat követően B2B találkozók keretében közvetlenül is egyeztethettek a start-upok (Kezedben a Biztonság, CodeCluster), akcelerátorok (Innovation HUB Central) városok (Budapest, München, Augsburg), egyetemek (Budapesti Műszaki Egyetem, Technische Universität München) és a Főkonzulátus képviselői.

 

KKM