2019. december 09-12. között „High-tech kapcsolatrendszer és startup ökoszisztéma kiépülésének elősegítése” címmel a tokiói magyar nagykövetség a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával kapcsolatépítő előadói körutat szervezett alumínium hab és alumínium akkumulátor fejlesztés témakörében, melyen Babcsán Norbert a Miskolci Egyetem professzora és az Innobay cég vezetője vett részt és adott elő.

Az tokiói követség programjának célja a hazai tématerület kutatási, kutatási-fejlesztési kapacitással rendelkező cégek és a japán egyetemi, kutatóintézetek, vállalatok közti kapcsolatok erősítése volt. A meghívott előadó Dr. Babcsán Norbert, a Miskolci Egyetem professzora, az Innobay innovációs cég vezetője volt, aki az alumínium hab, valamint az akkumulátorok területén folytat kutatásokat és lát japán akkumulátorgyártó vállalatokkal közös innovációs lehetőséget.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tokió

Babcsán Norbert „Aluminum-foam Developments for the European Space Agency – 2 start-ups and 1 international patent family” címmel előadást tartott a Waseda Egyetem Műszaki Karának Űrmérnöki Tanszék és Anyagtudományi Tanszékén az egyetem Nishiwaseda Kampuszán. Az előadáson, mely a követségi Tudósklub tudományos előadássorozatának része, a fémhabok, köztük az alumíniumhab vezető japán kutatói, posztdoktori és doktori hallgatói vettek részt, közel negyvenen. Az előadás fő témaköre az alumíniumhab előállítása, megmunkálása és űripari felhasználása volt. Ennek keretében bemutatásra került az Európai Űrügynökség számára készített terv, mely a műholdak sugárzásálló mikrometeorit, űrszemét okozta károsodás elleni alumíniumhab burkolat fejlesztéséről szólt. A bemutatott panel finomcellás alumíniumhab maggal és hagyományos alumínium fedőlapokkal készül, mely előzetes kísérleti eredmények alapján mind mechanikailag, mind termikusan jobb a piacon lévő jelenleg ismert megoldásoknál.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tokió

2019. december 9-én látogatás történt Kiotóban a GS Yuasa kiotói központjában, ahol az akkumulátorgyártás kutatási irányai témakörében tartott előadást Dr. Babcsán Norbert. Az előadás során bemutatásra került a jelenlegi vezető megoldást kínáló lítium-ion technológia, azonban az alumínium ígéretes alternatívát jelenthet a jövőben. Az akkumulátorok iránti nemzetközi kereslet a korlátozott mennyiségű lítiummal és kobalttal nem fedezhető, az alumínium viszont, a földkéreg 3. leggyakrabban előforduló alkotóelemeként, szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. A magyar professzor javaslata szerint érdemes megfontolni az alumínium-alapú akkumulátor technológia irányába történő fejlesztéseket, melyhez szakmai-tudományos alapot a Miskolci Egyetemen, vagy pedig a Debreceni Egyetemen tudnak biztosítani, ahol a BMW gyár létesítésével egyidejűleg erősítik az autógyár profiljához kapcsolható KFI tevékenységeket, többek között az akkumulátorokkal kapcsolatos kutatást-fejlesztést is.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tokió

December 10-én a delegáció Ibaraki városában látogatást tett az Oszakai Egyetem Illesztési és Hegesztési Intézetében. Vendéglátó professzor Kota KADOI úr volt. Dr. Babcsán Norbert előadásának címe „Joining and Welding Research in Hungary”, melyen közel harminc kutató és doktorandusz vett részt. Az előadás fókuszát a magyar hegesztési tudományok és kutatási irányok adták. Az előadás után meglátogatták a professzor laboratóriumát is.

KKM