2019. június 6-án a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával és a nagykövetség szervezésében került sor a Hollandiai Magyar Tudósklub ötödik találkozójára. A programon a vízhiány és az éghajlatváltozás témakörében tartott előadást két hollandiai magyar kutató a jelenlévő 30 résztvevőnek.

A Hágai Magyar Nagykövetség szervezésében a Hollandiai Magyar Tudósklub 2018. évtől előadássorozatot indított, ahol a meghívott vendégelőadók tudományterületük aktuális kérdéseiről tartanak előadást.

A mostani magyar nyelvű előadásokra a Leideni Egyetem Hágai Kampuszán került sor 2019. június 6-án és a vízhiány és éghajlatváltozás témakörét dolgozták fel két meghívott előadó segítségével. Az elmúlt majdnem félévszázados időszakban egyre többet láttunk a bolygónk hidrológiai folyamataiból a műholdak szemével, azaz a műholdakról készített űrfelvételekkel. Dr. Vekerdy Zoltán a Twentei Egyetem kutatójának előadása bepillantást engedett a vízzel kapcsolatos adatgyűjtési eredményekbe. A hatvanas években készült első műholdképektől kezdve nyomon követhető, hogy miként alakulnak a föld kritikus pontjain és hazánk területén a vízkészletek, és mi ebből mennyit mérhetünk és érthetünk meg az egyre több információt szolgáltató műholdjaink segítségével. Az előadás válogatott példák részletein keresztül engedett bepillantást a műholdhidrológia tudományába.

Dr. Szántó Gábor, a hágai Netherlands Enterprise Agency (RVO) szakértője előadásában ismertette az éghajlatváltozás lehetséges hatásait a magyar vízgazdálkodásra és a lehetséges/szükséges/potenciális lépéseket a krízis leküzdésére – nemzetközi példákkal, olyan területekről, ahol az éghajlatváltozás már a gazdaságot, illetve a lakosságot veszélyezteti.

 

KKM