Kényszerhelyzetben vagyunk? Avagy mire van szüksége ma a világnak? Hogyan jutott el a tudomány a villanyautókig, és a sokkal hatékonyabb modern dízelmotorig, valamint a „katalizátoros tehénig? címmel tudományos szimpóziumot rendeztek Madridban, 2023. november 30-án.

Az eseményre a témához kapcsolódó spanyol döntéshozók és potenciális partnerek kaptak meghívást. Innovatív megoldást kínáló magyar cégek is bemutatkozási lehetőséget kaptak s tárgyalást folytathattak a spanyol résztvevőkkel.

A projekt egy magyar-spanyol összehasonlító tanulmányra épült, amely összeveti az egyes jó megoldások környezetre gyakorolt hatását, fenntarthatóságát - összehasonlíthatóvá téve a különböző megoldások energetikai és gazdasági adatait projektenként, valamint globális szinten is. A programban spanyol és magyar környezetvédelmi szakemberek elemezték az egyes területeken alkalmazható egyedi megoldásokat annak érdekében, hogy demonstrálják, hol tartunk ma az egyes területeken, hol tart Spanyolország és Magyarország EU szinten az adott területek értékeit figyelembe véve. Az eseményen Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara, a Helvécia Protein Trade Kft. és a Livestocker Solutions Kft is képviseltette magát.

A rendezvény a KKM tudománydiplomáciai keretének támogatásával valósult meg.