2022. november 7-én a Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság tudományos találkozót tartott a zágrábi Liszt Intézetben a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat részeként. A program a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósult meg.

2022. november 7-én a Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság tudományos találkozót tartott a zágrábi Liszt Intézetben a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat részeként.  A program a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósult meg.

A találkozón elsőként dr. Ćurković-Major Franciska művét, a „Horvát motívumok a magyar irodalomban” című tanulmánykötetet mutatták be, amely a 18. század végétől a 20. század közepéig terjedő időszakban keletkezett műfajok összehasonlításával vizsgálja a magyar-horvát kapcsolatokat a magyar írók műveiben. A kötetet Katalinić Kristina, a Zágrábi Egyetem Hungarológiai Tanszékének adjunktusa, Kovács Lea fordító, illetve dr. Kiss Gy. Csaba, az ELTE professzora méltatta.

Dr. Horváth László „Tömegsírok keltek” című elődása az 1944-45-ben Verbászon lezajlott háborús bűncselekményekről, Verbász történelméről, a hitközösségek megalapításáról, a templomok felépítéséről és mai állapotukról készült tanulmányt mutatta be.

Az estet dr. Szkála Károly: A kritikus állapotok által előidézett kommunikációs nehézségek című előadása zárta.