Magyarország Erbili Főkonzulátusa V4 tudománydiplomáciai rendezvényt szervezett „History of Science in the V4 Countries - our Contribution to the Universal Science” címmel 2018. február 26-án Erbilben, a Kurdistan University Hewler egyetem auditóriumában.

A rendezvényen megjelentek a Kurdisztáni Regionális Kormány és a diplomáciai testület, valamint a kereskedelmi és iparkamarák, a Kurdisztáni Régióban működő egyetemek képviselői és a Régió jelentős üzletemberei. A meghívottak közül közel százan jelentek meg, nagy számban képviseltették magukat üzletemberek.

A rendezvényt dr. Vezekényi Csaba főkonzul nyitotta meg, aki méltatta a kurd biztonsági erők munkáját, melyek biztonságossá teszik a Kurdisztáni Régiót, valamint megköszönte a Kurdistan University Hewler rektorának, hogy biztosította a rendezvény helyszínét. Bemutatta a V4 együttműködést, annak alapjait, és figyelmébe ajánlotta a Kurdisztáni Régió egyetemei vezetőségének és diákjainak a V4 országokat, kihangsúlyozva a V4-ek által biztosított ösztöndíj programokat, név szerint kiemelve a Stipendium Hungaricum programot. Hangsúlyozta továbbá, hogy érdemes figyelemmel kísérni az EU legnagyobb mértékű gazdasági növekedését felmutató V4 országokat, ahova érdemes befektetni és ahonnan érdemes üzleti partnereket választani.

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa Erbil

A Kurdistan University Hewler egyetem rektora beszédében megköszönte, hogy egyetemüket választották a rendezvény helyszínéül és röviden bemutatta a Kurdisztáni Régió miniszterelnöke, Necsirvan Barzani által alapított egyetemet.

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa Erbil

Az előadás első felének megtartásához –az erbili lengyel külképviselet ajánlására - Dr. Farhang Mohammed-et kérték fel, aki a Szalahaddin Egyetem tanára és a Kurd-Lengyel Baráti Társaság elnöke. Dr. Farhang bemutatta a lengyel és a cseh tudomány nagyjait és a nevükhöz fűződő találmányokat, és mindkét országról vetített egy-egy bemutató rövidfilmet. Az előadás második felét Dr. Mayer Ádám, a Kurdistan University Hewler oktatója tartotta a szlovák és a magyar feltalálókról és találmányaikról.

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa Erbil

Az előadást követően az üzletemberekkel folytatott kötetlen beszélgetéssel zárult a rendezvény.

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa Erbil

KKM