Eszéken a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával 2019. április 11-én került sor az Agenda 2030 elnevezésű konferencia megrendezésére. A szakmai berkekben nagy érdeklődést övező eseménynek az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi kar díszterme adott otthont.

Az ENSZ tagállamai 2015 őszén fogadták el az „Agenda 2030” Fenntartható Fejlődési Keretrendszert, a 2030-ig érvényes, új globális fenntartható fejlődési stratégiát. A megfogalmazott célok valamennyi tagállám számára rendkívül fontosak, ezért az eszéki Főkonzulátus konferenciát szervezett, melynek célja elsődlegesen a horvát és a magyar nemzeti fenntartható fejlődési stratégiák megismerése és azok helyi szinten való alkalmazásának lehetőségeiről szóló tapasztalatcsere elindítása volt, valamint az együttműködési lehetőségek megvitatása a két ország érdekelt szereplőinek közreműködésével.

Magyarországról részvételét és bevezető előadás megtartását vállalta többek között Dr. Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára, Dr. Páva Zsolt Pécs város polgármestere is. Horvát oldalról kiemelt vendégünk volt Selma Sogoric, a horvátországi Egészséges Városok Hálózat nemzeti koordinátora és Milica Lukic, az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi karának dékánhelyettese.

Bemutatásra került a régió egyik meghatározó együttműködése a globális fenntartható fejlődés témában; a horvát Unikom és a magyar Biokom hulladékgazdálkodási vállalatok vezetői számoltak be a két cég közös Interreg projektjéről, melynek célja a fenntartható hulladékgazdálkodás hatékonyságának növelése. 

A résztvevők megismerhették Pécs és Eszék városának aktuális fejlesztési terveit is, amellyel utóbbi a város egyetemi negyedének összképét kívánja megújítani és centralizálni. Szlatina polgármestere pedig bemutatta eddigi magyar partnerekkel megvalósított közös projektjeiket, azok eredményeit, valamint jövőbeli terveik megvalósításához keresett további magyar partnereket.

 

KKM