Agenda 2030 konferencia Eszéken

Publikálva: 2019. április 16.

Eszéken a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával 2019. április 11-én került sor az Agenda 2030 elnevezésű konferencia megrendezésére. A szakmai berkekben nagy érdeklődést övező eseménynek az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi kar díszterme adott otthont.

Az ENSZ tagállamai 2015 őszén fogadták el az „Agenda 2030” Fenntartható Fejlődési Keretrendszert, a 2030-ig érvényes, új globális fenntartható fejlődési stratégiát. A megfogalmazott célok valamennyi tagállám számára rendkívül fontosak, ezért az eszéki Főkonzulátus konferenciát szervezett, melynek célja elsődlegesen a horvát és a magyar nemzeti fenntartható fejlődési stratégiák megismerése és azok helyi szinten való alkalmazásának lehetőségeiről szóló tapasztalatcsere elindítása volt, valamint az együttműködési lehetőségek megvitatása a két ország érdekelt szereplőinek közreműködésével.

Magyarországról részvételét és bevezető előadás megtartását vállalta többek között Dr. Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára, Dr. Páva Zsolt Pécs város polgármestere is. Horvát oldalról kiemelt vendégünk volt Selma Sogoric, a horvátországi Egészséges Városok Hálózat nemzeti koordinátora és Milica Lukic, az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi karának dékánhelyettese.

Bemutatásra került a régió egyik meghatározó együttműködése a globális fenntartható fejlődés témában; a horvát Unikom és a magyar Biokom hulladékgazdálkodási vállalatok vezetői számoltak be a két cég közös Interreg projektjéről, melynek célja a fenntartható hulladékgazdálkodás hatékonyságának növelése. 

A résztvevők megismerhették Pécs és Eszék városának aktuális fejlesztési terveit is, amellyel utóbbi a város egyetemi negyedének összképét kívánja megújítani és centralizálni. Szlatina polgármestere pedig bemutatta eddigi magyar partnerekkel megvalósított közös projektjeiket, azok eredményeit, valamint jövőbeli terveik megvalósításához keresett további magyar partnereket.

 

KKM

Menü

Főoldal

Navigáció