A magyar agrárinnováció kambodzsai bemutatása

Publikálva: 2019. december 19.

2019. november 28-29-én került megrendezésre Phnompenben a magyar agrárinnováció bemutatására irányuló Tudománydiplomáciai Főosztály által támogatott projekt. A 2 napos előadás és bilaterális tárgyalássorozatra kiutazott magyar szakértő részletes prezentációt tartott agrár innovációs termékeinkről és azok megjelenéséről különböző ázsiai országokban megvalósult projektjeinkben.

A rendezvény során összesen hat kambodzsai minisztériumba látogatott el Kovács Gábor agrárprojekt szakértő. A hat találkozón 17 fő minisztériumi felső és középvezetővel, egy parlamenti képviselővel valamint egy kormányhoz köthető stratégiai fejlesztési intézet vezetőjével találkozott a phnompeni ügyvivő szervezésében. A programsorozat keretében az Agrár, Erdőgazdálkodási és Halászati minisztériumban fogadta a magyar küldöttséget Hour Chetra helyettes-államtitkár, valamint részt vett a találkozón Hok Kimthourn a halászati ágazat igazgató, Hour Bopha agáripari igazgató, Kuy Huot kutatási és tervezési igazgató-helyettes, és Dr. Suon Sothoeun állategészségügyi és termelési igazgató-helyettes (élőállományért felelős vezető).

Kambodzsa

A kambodzsai fél érdeklődését különösen a már folyamatban lévő ázsiai magyar projektjek keltették fel és felajánlották együttműködésüket különböző mezőgazdasági fejlesztéseket illetően. A helyettes-államtitkár több lehetséges közös projekt megvalósíthatósági tanulmányának közös elkészítésére, illetve konszept dokumentációjának jövőbeni megküldésére tett javaslatot és ígéretet. A találkozó végén a felek megegyeztek abban, hogy a jövőben megszervezésre kerül a kambodzsai döntéshozók részére egy látogatás a laoszi magyar mezőgazdasági fejlesztések megtekintésére.

A Környezetvédelmi Minisztériumban-hivatalában fogadta a magyar szakértőt és ügyvivőt Tin Ponlok államtitkár, aki egyben a fenntartható fejlődésért felelős Nemzeti Tanács főtitkára is. A találkozó részt vett még Heng Nareth környezetvédelmi igazgatóság főigazgatója és szennyvíz infrastruktúráért felelős munkatársai (összesen 5 fő). A magyar fejlesztésű termékek és a laoszi szennyvíztisztitó bemutatása felkeltette érdeklődésüket, és egy kambodzsai vidéki kisváros szennyvíztisztiására irányuló megvalósítási terv elkészítésére fognak a jövőben magyar szakértőket felkérni.

Ezen felül a közelmúltban meghirdetett Nemzeti Digitális Stratégiai mentén megalakult két informatikai tárcaközi munkacsoport vezetőjénél tett a magyar szakértő látogatást. Találkozott Sok Puthyvuth úrral, a Telekommunikációs Minisztérium államtitkárával aki egyben a „digitális kormányzat” munkacsoport vezetője és külön prezentációt adott elő a pénzügyminisztériumban Kong Marry miniszteri (pénzügyminiszter) főtanácsadónak, aki a „digitális gazdaság„ elnevezésű stratégiai munkacsoportot vezeti.

KKM

Menü

Főoldal

Navigáció