A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Magyarország külképviseletei által szervezett programok 2018-ban

Publikálva: 2018. október 8.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az idén is részt vesz a Magyar Tudomány Ünnepe november eleji rendezvénysorozatában.

A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE ALKALMÁBÓL

MAGYARORSZÁG KÜLKÉPVISELETEI ÁLTAL SZERVEZETT

PROGRAMOK 2018.


BEREGSZÁSZ

A Beregszászi Főkonzulátus a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskola Biológia és Kémia Tanszékével és Fodor István Kutatóközpontjával együttműködésben egy napos konferenciát szervez, melyen egy szakmai kiadvány is bemutatásra kerül.

BUKAREST

A bukaresti Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet a Semmelweis Emlékév alkalmából tudományos konferenciát rendez, mely keretében bemutatásra kerül a Külgazdasági és Külügyminisztérium által készített Semmelweis kiállítás.

BRÜSSZEL

A Brüsszeli Balassi Intézet november 8-án a Belgiumi Magyar Tudós Klubbal közösen szervezi meg Dr. Erdélyi Hunor és Dr. Farkas László, két erdélyi magyar származású, Belgiumban/ Flandriában elő kutató angol nyelvű előadását. Az előadás munkacíme: „Research and technology development for the industrialization of composite materials and 3-D printing".

CANBERRA

A Canberrai Nagykövetség Semmelweis Ikon orvostörténeti kiállítást rendez a nagykövetség dísztermében.

DÜSSELDORF

A Semmelweis Emlékévhez kapcsolódóan az idei düsseldorfi MEDICA egészségügyi szakkiállításon hazai startupok mutatkoznak be a MEDICA Startup Parkban a Startup Campus standján.

HELSINKI

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban Galambosi Bertalan főagronómus, növénykutató finn nyelvű előadására kerül sor.

ISZLAMABAD

Iszlamabadi Nagykövetségünk előadást szervez az önvezérelt járművek és mesterséges intelligencia témakörében a Marriott Hotelben.

KOLOZSVÁR

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Kolozsvári Főkonzulátusunk a Kolozsvári Akadémiai Bizottsággal és a Babeş-Bolyai Tudományegyetemmel együttműködve tudományos konferenciát rendez. (Az ülést követően  levetítik „A hídember” című filmet. Az eseményen jelen lesz Eperjes Károly színművész is.)

LENDVA

Lendvai Főkonzulátusunk magyar szakemberek bevonásával műhelymegbeszélést szervez „Innováció a szőlészetben és borászatban” címmel, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft-vel együttműködésben.

LIMA

Limai Nagykövetségünk Facebook oldalán szervez „Határtalan tudomány” mottóval kvízjátékot. A győztesek részére könyvjutalmat ajánl fel. A nagykövetség oldala több mint kettőezer követővel rendelkezik, akik jelentős része perui egyetemista.

LISSZABON

Nagykövetségünk a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2018. november 6-án networking estet szervez az infokommunikációs szektor képviselői számára. A rendezvényre a Lisszabonban 2018. november 5-8. között tartandó Web Summit konferenciasorozathoz kapcsolódóan kerül sor.

NEW YORK

A New York-i Főkonzulátuson november 14-én kerül megrendezésre esemény a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, amely az orvostudomány területéhez kapcsolódik. A rendezvény egyben a Szent-Györgyi Young Investigator Award népszerűsítésére is szolgál. Az ösztöndíjak átadására 2018. december 12-én, a New York-i Főkonzulátuson kerül sor

OTTAWA

Nagykövetségünk KFI Szemináriumot rendez a szlovák V4 elnökséggel közreműködve Ottawában, amelynek célja a magyar KFI és az együttműködési lehetőségek bemutatása.

PEKING

Pekingi Nagykövetségünk a Smart Hungary rollup kiállítást mutatja be, elsősorban gyermekek számára a Pekingi Magyar Kulturális Intézettel (PMKI) közösen a magyar tudományosság népszerűsítése céljából. A Smart Hungary kiállítás mellett a résztvevő gyermekek számára egyéb interaktív programokkal, játékos vetélkedőkkel és kreatív foglalkozásokkal is készül a nagykövetség.

POZSONY

Pozsonyi Nagykövetségünk a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából „Ércnél maradandóbb” címmel, az orvoslás-gyógyítás szakterületén kiemelkedőt alkotó magyar tudósokra emlékezve rendez kiállítást a pozsonyi egyetem orvosi karán és az Invalidusok belvárosi kórházi bemutatótermében.

A nagykövetség közreműködik a Comenius Egyetem szervezésében megrendezendő, az egyetem egykori munkatársa, Zeman László professzor születése 90. évfordulójára emlékező tudományos nyelvészeti szimpózium megszervezésében, továbbá részt vesz a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács kezdeményezésére Csetneken felavatandó, Szontágh Gusztáv filozófusnak és irodalomkritikusnak emléket állító tábla avató ünnepségén.

RÓMA

November hónapban a Balassi Intézet – Római Magyar Akadémia három nemzetközi konferenciával emlékezik meg a Magyar Tudomány Ünnepéről: november 13-án Horvátországgal tart közös rendezvényt Faust Vlansic humanista püspök polihisztorról, november 16-án a Vatikáni Történettudományi Intézettel közösen egy három napos konferenciasorozat részeként tart ülést az „I. világháború és az Egyház” témájában, november 22-én pedig az MTA-val együtt „Fantasztikus állatok az európai kultúrában” címmel rendez szemináriumot.

SANTIAGO DE CHILE

Nagykövetségünk a Magyar Száraz-Andok Kutatási Program kutatóival egy közös vízkutatási szemináriumot rendez a Katolikus Egyetemmel közösen.

SÃO PAULO

Főkonzulátusunk Dél-Amerika legnevesebb egyetemén, a Sao Pauló-i Egyetem (USP) Jancsó István történészről elnevezett előadótermében rendezi meg a IV. „Magyarok Brazíliában Konferenciá”-t. A tudományos esemény két vezértémája idén a magyar folklór és az innováció. A konferencia keretében kerül bemutatásra a magyar innovációt bemutató kiállítás, amely a későbbiekben több helyszínen is bemutatásra kerül. A Magyar Tudomány Ünnepe keretében a Főkonzulátus – hasonlóan a tavalyi évhez – az idén is összehívja a Brazíliai Magyar Professzorok Klubját.

STOCKHOLM

Nagykövetségünk szimpóziumot rendez az egészségipar, azon belül a digitális egészségügy témakörében a legújabb magyar fejlesztések bemutatására, és a svéd gyakorlat megismerésére. A rendezvény célja a svéd-magyar kapcsolatok erősítése az orvostechnika és a digitális egészség területén, a magyar befektetési környezet ismertetése a potenciális svéd befektetők számára. A rendezvényre több olyan magyar cég jelezte részvételét, amely a magyar egyetemi kutatóbázisra támaszkodva hozott létre innovatív termékeket.

STUTTGART

Főkonzulátusunk „Magyar-német kapcsolatok interdiszciplináris megközelítésben” címmel kihelyezett konferenciát rendez az Andrássy Egyetemmel és a Baden-Württemberg Alapítvánnyal együttműködésben, melyet Guido Wolf, a tartomány igazságügyi és Európa-ügyi minisztere nyit meg.

SZABADKA

Főkonzulátusunk a Magyar Nemzeti Múzeum, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum „Semmelweis-ikon” című kiállítását mutatja be az Újvidéki Európa Kollégiumban, valamint a szabadkai Vajdasági Magyar Képző- és Kutató Kulturális Központban. Diákok részére több programmal készül a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából: megrendezésre kerül a 11. Vajdasági '56-os Diákvetélkedő a Nagy Imre Társasággal közösen, a XXIII. Kárpát-medencei Honismereti Verseny általános- és középiskolás diákok részére (melynek témája ez évben Mátyás király lesz), valamint a XIX. Kárpát-medencei szintű Himnusz és Szózat szavalóverseny.

SZENTPÉTERVÁR

A Főkonzulátus a Mátyás király emlékév jegyében tart ünnepi rendezvényt, melyen részt vesznek a szentpétervári magyar diaszpóra tagjai, a magyar nyelven tanuló helyi iskolások és egyetemisták, valamint a szentpétervári kormányzat képviselői, akik előadást hallhatnak Mátyás király születésének és trónra lépésének kettős évfordulója alkalmából. 

TEL AVIV

Nagykövetségünk 2018. október 26-án magyar, zsidó származású Nobel-díjasokat és találmányaikat mutatja be látványos fizikai kísérleteken alapuló előadások keretében három alkalommal, kb. 60 perc időtartamban az Tel-Aviv Magyar Napok keretében. Az előadások első részében az ismétlődő elemek alapvetően a magyar Nobel díjasok bemutatásából állnak, illetve az oktatás és az ember szerepéről a technológiai környezetben. A második rész mindhárom esetben a kiválasztott tudósok eredményeihez, találmányaikhoz vezető út fizikai hátterének bemutatása. A kísérletek kiválasztásának három szempontja volt: kapcsolódik a témához, látványos, meghökkentő, unikális.

 

TOKIÓ

Ázsia első számú biotechnológiai kiállításán, a BioJapan 2018-ön nagykövetségünk kezdeményezésére Magyarország első alkalommal jelenik meg saját standdal. Az eseményhez kapcsolódóan nagykövetségünk „EU-Japan Biotech SME Cluster Mission” elnevezéssel rendez promóciós eseményt magyar cégek részvételével.

2018. november 14-én kerül sor Semmelweis Ignác mellszobrának felavatására Tokióban a Japán Vöröskereszt Kórháza kertjében, melyhez kapcsolódóan nagykövetségi rendezvényre kerül sor.

TORONTO

A Főkonzulátus Semmelweis- szimpóziumot rendez a Mont Sinai Kórházban Semmelweis Ignác mellszobrának felavatására alkalmából.

UNGVÁR

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából kerül sor az Ungvári Vár falánál elhelyezett, Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész által elkészített Mátyás király miniszobor átadására. Főkonzulátusunk az Ungvári Nemzeti Egyetem aulájában bemutatja magyar és ukrán nyelven a Semmelweis-ikon rollup kiállítást.

ÚJDELHI

Nagykövetségünk a delhi Nemzeti Múzeummal együttműködésben Stein Aurél emlékülést rendez a híres magyar orientalista halálának 75. évfordulójáról is megemlékezve.

WASHINGTON

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter részvételével egy a magyar innovációs teljesítményt bemutató rendezvényre kerül sor Washingtonban. Palkovics László miniszter előadása mellett a tervezett programok között szerepel a washingtoni innovációs központ „alapkőletétele” is. A rendezvény egyedülálló alkalmat biztosít a hazánkban rejlő innovatív képességek és lehetőségek bemutatására a helyi szakmai és politikai döntéshozók számára.

 

 

 KKM

 

Menü

Főoldal

Navigáció