A magyar tudományt ünnepelték világszerte

Publikálva: 2021. december 21.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából idén is számos programmal várták az érdeklődőket a külképviseletek és a Liszt Intézetek szerte a világban.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából idén is számos programmal várták az érdeklődőket a külképviseletek és a Liszt Intézetek szerte a világban.

1825-ben gróf Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására. 2003 óta ezen a napon, minden év november 3-án ünnepeljük a magyar tudományt. A korábbi évek hagyományait követve a Külgazdasági és Külügyminisztérium idén is társszervezőként csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia által meghirdetett programsorozathoz.

A többhetes eseménysorozat első programjaként október 16-án a tokiói Magyar Fesztiválon bemutatták Karikó Katalin, a világot megmentő mRNS vakcina kifejlesztője című könyvet. Emellett a tokiói Science Agorán is a magyar kutató volt a középpontban: japán felirattal láthatták a nézők a Magyar Tudományos Akadémia 194. ünnepi közgyűlésén a tudományos kutatásairól elmondott beszédét.

A stuttgarti főkonzulátus és a Liszt Intézet közös szervezésében Gábor Dénesre, a holográfia feltalálójára, Nobel-díjának 50. évfordulójára emlékeztek november 4-én. A rendezvényen Dombi Péter, Gábor Dénes-díjas professzor, lézerfizikus, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének igazgatóhelyettese tartott előadást és szakmai találkozón vett részt a Stuttgarti és a Tübingeni Egyetem vezető kutatóival. A magyar származású fizikusra emlékeztek az Egyesült Királyságban is, a londoni nagykövetség Gábor Dénes emlékévének keretében felavatta a Nobel-díjas fizikus londoni nyughelyén állított emléktáblát.

November 8-án a brüsszeli magyar nagykövetség a Liszt Intézettel közösen Dr. Galgóczi Ágnes és Dr. Jakab Ferenc részvételével virológiai és epidemológiai tudományos estet szervezett.

November 9-én az ulánbátori nagykövetség és a Mongol Tudományos Akadémia a magyar-mongol régészeti expedíció 60. évfordulója alkalmából Magyar-Mongol Tudományos Együttműködés Konferenciát szervezett.

Prágában a nagykövetség mesterséges intelligencia (MI) tanácskozást szervezett a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, Innsbruckban „Egységben a magyar diaszpóra“ címmel rendeztek konferenciát, a közelmúltban átadott magyar főkonzulátuson.

A hágai nagykövetség szervezésében tartották a Hollandiai Magyar Tudósklub hetedik találkozóját, ahol Vancsó Gyula professzor, a Twentei Egyetem tanára, az MTA külső tagja tartott előadást „Polarizálódó Tudomány egy Polarizálódó Világban” címmel.

November 12-én Berlinben a Bay Zoltán Nemzeti Alkalmazott Kutatóintézet-Hálózatot mutatták be egy konferencia keretében, ahol a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki Prof. Dr. Reimund Neugebauer-t a német-magyar kutatóintézeti kapcsolatok fejlesztéséért.

Helsinki Liszt Intézet Szeróvay Mihály futball professzor előadásával ünnepelt, Ljubljanában a Liszt Intézet a rubik kockát népszerűsítette.

November 20-án a Los Angeles-i főkonzulátus és Nyugati Parti Magyar Tudósklub közös tudományos estet rendezett, vezérfonalként a Magyar Tudományos Akadémia által kiadott mottót választották „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz ”

Eszéken az J.J. Strossmayer Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke szervezésében irodalmi programot rendeztek. Lehocki-Samardžić Anna, és Dobsai Gabriella a horvátországi magyar irodalomról beszélt és bemutatták a „Rovátkák” című magyar-horvát nyelven megjelenő irodalmi füzetüket.

Az eseménysorozat zárásaként 2021.november 23-án, nemzetközi konferenciára került sor Rijekában, a városházán. A tanácskozás fókuszában Giovanni di Ciottának, Fiume dualizmuskori legkiemelkedőbb polgármesterének időszaka volt a város történetében, az ún. arany évek. A konferencia egyik együttműködő partnere a Zágrábi Liszt Ferenc Kulturális Intézet volt.

Menü

Főoldal

Navigáció