A Semmelweis Egyetem és a barcelonai San Joan de Déu Kórház együttműködése a diagnosztikai képalkotás területén

Publikálva: 2023. július 11.

Dr. Prokopp Tamás klinikai szakorvos 2023 júniusában egyhónapos szakmai gyakorlaton járt a barcelonai San Joan de Déu Kórházban.

Dr. Prokopp Tamás klinikai szakorvos 2023 júniusában egyhónapos szakmai gyakorlaton járt a barcelonai San Joan de Déu Kórházban. 

A 150 éves múltra visszatekintő Hospital Sant Joan de Déu Barcelona jelenleg az egyik legjelentősebb európai gyermekgondozási szakmai központ, amely 9 európai referenciahálózat tagja. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Manuel del Castillo Rey, a barcelonai San Joan de Déu Kórház igazgatója 2022. június 15-én írt alá együttműködési megállapodást. A Semmelweis Egyetem Gyermekklinika Hemato-onkológiai osztályának munkatársai 2022. szeptember végén látogattak Barcelonába, hogy közös kutatási projektek készítsenek elő. Akkor állapodtak meg abban is, hogy olyan közös klinikai vizsgálatot folytatnak, amely a gyermekkori daganatos megbetegedések műtéti megoldásának tervezése során a 3D rekonstrukció előnyeit kutatja. Dr. Prokopp Tamás klinikai szakorvos e témával foglakozott egyhónapos barcelonai szakmai gyakorlata során.

Jelenleg a 3D és a kiterjesztett valóság (AR) technológiái kevéssé elterjedtek a gyermekgyógyászati műtéti szakmában, annak ellenére, hogy nagyszerű lehetőséget kínálnak az alacsony esetszám melletti műtéti tervezésre és oktatásra. A 3D-s nyomtatásnak köszönhetően olyan modelleket készítenek, amelyek lehetővé teszik az adott beteg anatómiai viszonyainak manipulálását, megfigyelését és megértését a műtét előtt. A két intézmény együttműködésében a barcelonai Sant Joan de Déu Gyermekkórház elvégzi a budapesti Gyermekgyógyászati Klinikán készült CT- és MR-felvételek 3D rekonstrukcióját, s ez alapján készülhetnek fel a műtétre a magyar sebészek. 

A szakmai gyakorlatra a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával került sor. 

Menü

Főoldal

Navigáció