A stockholmi magyar nagykövetség nagysikerű rendezvénye a Nobel-díjas Karikó Katalinnal

Publikálva: 2023. december 14.

2023. december 5-én stockholmi nagykövetségünk – a Svédországi Magyar Orvosi Egyesület kezdeményezésére (SMOE) – 300 fős hallgatósággal, teltházas pódiumbeszélgetést szervezett Karikó Katalin professzorral, a 2023. évi orvosi-élettani Nobel-díj kitüntetettjével.

A Nobel-hét rendezvényen a stockholmi Svéd Történeti Múzeumban (Historiska Museum), a főként svédországi magyar orvosokból és kutatókból álló hallgatóság órási tapssal fogadta Karikó professzort. Müller Adrien nagykövet és Sebestyén Gábor SMOE elnök köszöntőjét követően a Nobel-díjas szakmai pályájáról és hitvallásáról szóló magyar nyelvű beszélgetést Csillag István, a Stockholmi Egyetem fizika professzora, a fizikai Nobel-díj jelölőbizottságnak tagja, valamint Jakab Ferenc professzor, a Virológiai Nemzeti Laboratórium igazgatója, a Pécsi Tudományegyetem tudományos rektorhelyettese moderálta. A közönség soraiból is számos kérdés és elismerő hozzászólás érkezett.

Karikó Katalin mesélt tanulmányairól, erős kötődéséről az Alma Mater Szegedi Tudományegyetemhez, kutatói pályafutásáról, a nehézségeiről, a hitéről a kutatásainak folytatásában, az mRNS jövőbeli alkalmazásáról, Nobel-díjas társával való együttműködéséről.

A jelenlevők véleménye szerint felemelő volt hallgatni azt a magyar Nobel-díjast, akinek a kitartása, elkötelezettsége és fantasztikus tudományos eredménye emberek százmillióit mentette meg a világon. Szerénysége, emberi nagysága, pozitív hozzáállása méltó és követendő példa mindenkinek.

Menü

Főoldal

Navigáció