Magyar részvétel az AAAS közgyűlés és kiállításon

Publikálva: 2018. február 27.

Február 16-19 között a TéT attasé saját magyar pulttal, és a szegedi ELI-ALPS-ot bemutató nyilvános előadással képviselte Magyarországot az AAAS (American Association for the Advancement of Science) a világ legnagyobb tudománynépszerűsítő szakmai szervezetének éves közgyűlésén.

Az EU Bizottság, mint a közgyűlés egyik fő támogatója, idén először lehetőséget biztosított a tagállamok számára az EU kiállítás részeként történő részvételre, amivel végül 12 tagállam és 3 társult állam (Ukrajna, Moldova és Svájc) élt.

A TéT attasé 3xfél napos idősávokban saját magyar pultnál népszerűsítette a magyar tudományos eredményeket, kutatási programokat: MTA nemzetközi phd és post-doc ösztöndíjait, a World Science Fórumot, a magyarországi tanulási lehetőségeket (Tempus, Study Hungary), példa jelleggel tudományos kiválósági programokat (Nemzeti Agyprogram, Zalazone, ELI-ALPS, Wigner Qvantum computing program), a magyar tudomány-finanszírozási rendszert (NKFIH szerepe) kerültek bemutatásra.

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa New York

Az EU pavilon bejáratánál kivetítővel és székekkel ellátott kis-színpad állt rendelkezésre, ahol az EU Delegáció mutatta be a fő programjait (h2020, Copernicus, stb) napi 3-6 előadás keretében, valamint a kiállító államok opcionális alapon bármilyen általuk választott témában adhattak elő. A TéT attasé az ELI-ALPS-ra fókuszáló prezentációt tartott. Az előadásban röviden bemutatásra került néhány, nemzetközileg is ismert magyar vonatkozású találmány és felfedezés (C-vitamin, játék elmélet, Rubik-kocka, Gömböc, stb.), a jelentős nemzetközi kutatói infrastruktúrákban való részvétel néhány példája (CERN, LIGO, stb.), majd az ELI konzorcium és ezen belül a szegedi ELI-ALPS.

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa New York

Az AAAS közgyűlés kiállításból és konferenciából áll. A konferencia 4 napon keresztül, reggel 9-től délután 5-ig, általában 4-10 párhuzamos szekcióban folyt. A közel 100 szekció rendkívül sok témát ölelt fel a robotok emberi társadalomba való integrációjától, a nők tudományban játszott szerepén és a tudományfinanszírozáson keresztül, az egészen konkrét kutatási programok társadalmi hasznosságának bemutatásáig. A szekcióüléseken, de főleg az esténként tartott (2-3000 fő) plenáris üléseken érezhető, és esetenként explicit fókusz volt a tények és tudományos eredmények politikai diszkurzusban való aggasztóan negligált szerepe.

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa New York

A közgyűlés záró előadását Joe Biden volt alelnök tartotta a rákkutatás témájában. Obama elnök volt alelnöke, és az USA átfogó, 10 éves a rák teljes legyőzését célul kitűző rákkutatási programjának (Cancer Moonshot) korábbi vezetője lelkesítő, ugyanakkor realisztikus előadást tartott a rákkutatásról. 

KKM 

Menü

Főoldal

Navigáció