Agrárinnovációs workshop Dobronakon

Publikálva: 2018. december 3.

Magyarország Lendvai Főkonzulátusa november 22-én Dobronakon szervezett innovációs workshopot Innovációk a szőlészetben és borászatban címmel. A programon részt vett Csík László, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója, Marjan Kardinar, Dobronak Község újraválasztott polgármestere, valamint a Lendvai Főkonzulátusról Földes Gyula főkonzul és Kovács Ildikó KGA.

A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával megvalósuló fórumon a Szlovén Mezőgazdasági és Erdészeti Kamara muraszombati egységének munkatársai a parasztgazdaságok kiegészítő tevékenységének jelentőségéről, a muravidéki szőlészet és borászat helyzetéről, a terület lehetőségeiről tartottak tájékoztatást, majd a rakičani mezőgazdasági szakközépiskola mutatkozott be. A magyar szakemberek innovatív megoldásokat ismertettek, melyekkel a terméshozam megháromszorozható. Dr. Babó Tivadar a metszés nélküli szőlőtermesztés, az ágaskordon tőke kialakításának módját és előnyeit mutatta be, Dr. Osváth Zoltán pedig a talajjavításról beszélt új megközelítésben, melyet Fábrik Dávid, a Trust Hungary: Kft képviselőjének a borkészítés során használható alternatív termékekről szóló előadása követett.

A fórumot üzletember találkozó zárta a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. szervezésében, a Trust Hungary Kft, a Helikon nyomda, a Zalai Borvidék Hegyközség Tanácsa, a Busai Pincészet és az OGY’S Kft közreműködésével.

Az előadásokat követő konzultációk rávilágítottak, hogy a terméshozam-növelő technológiák iránt igen nagy az érdeklődés. Több muravidéki gazda jelezte, hogy legalább kísérleti jelleggel szívesen vezetnék be az ágaskordon megművelést.

KKM

Menü

Főoldal

Navigáció