Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) igazgatójának a magyar szerepvállalás lehetőségeinek előmozdítása érdekében tett szakmai látogatása Ecuadorban

Publikálva: 2019. szeptember 10.

Az amazóniai látogatás során Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) igazgatója tárgylásokat folytatott az Amazonas-medence fenntartható erdőgazdálkodásának előmozdításának valamint együttműködési projektek feltérképezése érdekében az ecuadori partnerintézményekkel.

A magyar szerepvállalás lehetőségeinek előmozdítása az Amazonas-medence fenntartható erdőgazdálkodásában címet viselő Tudománydiplomáciai Főosztály támogatással megvalósuló program keretében 2019. július 23-augusztus 3 között Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) igazgatója Ecuadorban tárgyalt az Amazóniai-medence ökológiai fenntarthatóságával kapcsolatos projektekről az ecuadori partnerekkel. Július 24-30. között pedig Amazóniában tett terepi látogatásokra, míg július 31-augusztus 2 között quitói tárgyalásokra került sor.

A látogatás célja konkrét együttműködési projektek körvonalazása volt a partnerintézményekkel. Ecuadori látogatása alatt az Amazóniai Regionális Egyetem rektorával, Jesús Ramossal, a nemzetközi rektor-helyettessel és a kutatókkal az Amazóniai Fejlesztési Tervről egyeztettek a felek, továbbá sor került az Amazóniai térség fejlesztését célzó IKIAM Amazóniai Regionális Egyetemmel való együttműködési megállapodás aláírására is. Borovics Attila július 31-én Quitoban folytatott megbeszélést az Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP) főigazgatójával Juan Manuel Dominguezzel, átadta az INIAP fennállásának 60. évfordulójára készített diplomát és egy Vadas Jenő emlékplakettet hangsúlyozva, hogy a IV. Magyarország – Latin-Amerika Fórum margóján a NAIK kész szakmai látogatást szervezni az ecuadori főigazgató igénye szerint az agrárkutató intézeteknél. Megbeszélést folytatott Álex Hurtadoval, Napo tartomány kormányzójával, aki az ecuadori amazóniai régióra vonatkozó fejlesztési tanács elnöke, valamint tárgyalt a témában érintett Agrárminisztérium és Környezetvédelmi Minisztérium vezetőivel és szakértőivel, akik a magyar együttműködési kezdeményezéseket támogatásukról biztosították.

Az ERTI igazgatójának tárgyalásai konkrét eredményekkel zárultak, igazolást nyert, hogy a magyar tudás és tapasztalatok exportképes értéket képviselnek, illetve közös kutatások iránti igények fogalmazódtak meg a miniszteriális és felsőoktatási intézmények részéről előre vetítve ezzel egy az országokon átívelő régiós megközelítés gondolatának lehetőségét is.

 KKM

Menü

Főoldal

Navigáció