Emléktáblát avattak Oláh György magyar származású vegyészprofesszor tiszteletére Los Angelesben

Publikálva: 2023. március 27.

2023. március 14-én a Los Angeles-i főkonzulátus ünnepélyesen felavatta az Oláh György világhírű Nobel-díjas vegyészprofesszor emlékére készített emléktáblát a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Loker Szénhidrogénkutató Intézetében, melynek a professzor alapító-igazgatója volt.
Az emléktábla elkészítése a Külgazdasági és Külügyminisztérium Képzésekért, Ösztöndíjprogramokért és Tudománydiplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósult meg.

2023. március 14-én a Los Angeles-i főkonzulátus ünnepélyesen felavatta az Oláh György világhírű Nobel-díjas vegyészprofesszor emlékére készített emléktáblát a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Loker Szénhidrogénkutató Intézetében, melynek a professzor alapító-igazgatója volt.

Az emléktábla elkészítése a Külgazdasági és Külügyminisztérium Képzésekért, Ösztöndíjprogramokért és Tudománydiplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósult meg.

Oláh György vegyészprofesszor 1927-ben Magyarországon született, 1994-ben kapott kémiai Nobel-díjat a karbokatinok kutatása terén elért eredményeiért. A Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja volt, 1977-től Los Angelesben dolgozott, de folyamatosan kapcsolatot tartott magyarországi kutatókkal.

Az emléktábla avatásán beszédet mondott G.K. Surya Prakash, a Loker Intézet igazgatója, Széles Tamás főkonzul, Amber Miller, a Dél- Kaliforniai Egyetem (USC) Dornsife Karának dékánja és Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kémiai Intézetének igazgatója.

Az ünnepséget követően a Dél-Kaliforniai Egyetem Loker Intézete és a Pécsi Tudományegyetem Kémiai Intézete együttműködési megállapodást írt alá, amely keretében fiatal pécsi kémikusok részt vehetnek az egyetemen folyó kutatásokban.

 

Menü

Főoldal

Navigáció