Magas szintű magyar részvétellel zajlott az ANUGA élelmiszeripari szakkiállítás Kölnben

Publikálva: 2017. október 20.

2017. október 7–11. között került sor Kölnben a világ legnagyobb élelmiszeripari szakkiállítására az ANUGA-ra. A kiállításon a Földművelésügyi Minisztérium (FM) magas szintű delegációval vett részt, Zsigó Róbert államtitkár vezetésével. A kétévente megrendezett kiállításhoz kapcsolódóan idén a vásár területén október 9-én egy élelmiszeripari innovációs üzleti fórumra, október 10-én pedig egy magas szintű vacsora került megrendezésre. A vásár ideje alatt a Debreceni Egyetem ünnepélyes körülmények között csatlakozott a Bonni Egyetem által kezdeményezett élelmiszerbiztonsági oktatási-kutatási együttműködéshez.

165.000 szakmai látogató, 198 országból vett részt az idei kölni ANUGA szakkiállításon, október 7–11. között. A kiállítás peremén október 9-én Élelmiszeripari innovációs és startup rendezvény és B2B meetingre került sor a vásár területén, egy külön rendezvényteremben a Düsseldorfi Főkonzulátus, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) szervezésében, a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával. A rendezvényen részt vett Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Fotó: Magyarország düsszeldorfi főkonzulátusa

Fotó: Magyarország düsszeldorfi főkonzulátusa

A száz fős rendezvény amellett, hogy betekintést nyújtott a hazánkban zajló élelmiszeripari egyetemi kutatási tevékenységbe, bemutatkozási lehetőséget kínált a hazai innovatív élelmiszeripari vállalkozások, startupok részére és lehetőséget biztosított a kiállító cégeknek a közvetlen kapcsolatfelvételre és megbeszélésre is a helyi élelmiszeripari döntéshozókkal, kis-, és nagykereskedelmi láncok képviselőivel, beszerzőivel, koztük a METRO képviselőivel is, disztribútorokkal, és a HORECA szektor és a szaksajtó képviselőivel. A rendezvényen a főkonzulátus gyakorlata szerint egy mátrix került kiosztásra, amely a lehetséges partnerek egymásra találását segítette.

Fotó: Magyarország düsszeldorfi főkonzulátusa

Az élelmiszerbiztonsági oktatás és kutatás területén létrejött nemzetközi egyetemi együttműködésről, amelyhez a Debreceni Egyetem a kiállítás ideje alatt ünnepélyes körülmények között csatlakozott, Simone Fritzen, a MERGANT Cross-Border Retail Insights képviselője, számolt be. Komlós István Debreceni Egyetem Élelmiszer Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja a Debreceni Egyetem kutatási eredményeit mutatta be az élelmiszerbiztonság területén.

Fotó: Magyarország düsszeldorfi főkonzulátusa

A rendezvényen rövid előadások, pitchek formájában bemutatkozási lehetőséget kaptak az ANUGA hazai kiállítói az AMC közösségi standjáról, illetve olyan hazai innovatív vállalkozások is, amelyek látogatóként jutottak el az ANUGA-ra.

Fotó: Magyarország düsszeldorfi főkonzulátusa

A rendezvény során több cég bemutatkozott, köztük az Erba 96 Kft. is, aki által fejlesztett TE-FOOD élőállat és élelmiszer nyomon követő rendszer 2016 óta működik Vietnam több régiójában és jelentős sikereket ért az ellátási láncban történő visszaélések visszaszorításában. A cég a rendszer németországi bevezetését tervezi. Az Absorice az AbsoBAR gluténmentes, laktózmentes és vegán fehérje szeletét mutatta be. Az iwinex, amely 95-100%-os gyümölcstartalmú gyümölcsszeleteit; a Fruitmarketing meggyből és bodzából készült termékeit hozta el a közönségnek.

Fotó: Magyarország düsszeldorfi főkonzulátusa

Október 8–án az ANUGA vásár keretében került sor Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának ünnepélyes csatlakozása a Bonni Egyetem Agrártudományi Karának és a rösrathi székhelyű European Retail Academy kezdeményezésére az élelmiszerlánc biztonság oktatására és kutatására létrejött Tematikus Egyetemi Hálózat és az Európai Minősítési Szövetség, a European Qualification Alliance, platformja. Ehhez a platformhoz csatlakozott a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara az ANUGA kiállítás során október 8–ai aláírási ceremónia keretében. A debreceni kart Komlósi István dékán és Kovács Béla az Élelmiszertudományi Intézet vezetője, az élelmiszerbiztonsági és minőségi mesterszak vezetője képviselte.

Fotó: Magyarország düsszeldorfi főkonzulátusa

A platform tagjai, mint például a GLOBAL G.A.P., az International Featured Standards és a GS1 Germany, a teljes élelmiszerlánc biztonság területén fejtik ki tevékenységüket. A létrejött platform tevékenységi körét a kutatásban a zoonózisok és az új betegségek terjedésének megelőzésében, korai riasztási rendszerek kiépítésében, élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentésében, az egészséges élelmiszerláncban, integrált védekezési eljárásokban, hulladékgazdálkodásban, veszteségcsökkentésben fejti ki. Oktatási területen a platform közös élelmiszerlánc rövid és hosszú idejű biztonsági képzések kialakításában fogalmazta meg tevékenységét. A folyamatosan változó és bővülő ismeretanyag gyűjtésére és továbbítására olyan eszközöket választanak, mint például a living handbook, amely egy folyamatosan szerkeszthető open access könyvcsomag. A platform 2018–as közgyűlése színhelyéül a Debreceni Egyetemet választotta. 

Fotó: Magyarország düsszeldorfi főkonzulátusa

2017 október 10–én egy vacsorát is rendeztek, ahol a hazai és németországi élelmiszeripari nagy- és kiskereskedelmi cégek képviselőivel találkozhattak a hazai cégek képviselői, így azon részt vett a magyarországi Penny Market jelenlegi igazgatója, kereskedelmi láncok döntéshozói, a REWE és a METRO. A megbeszélések során több konkrét együttműködésre vonatkozó javaslat is megfogalmazódott. 

Fotó: Magyarország düsszeldorfi főkonzulátusa

Fotó: Magyarország düsszeldorfi főkonzulátusa

A rendezvényen a Fritz pincészet borait szolgálták fel, amelyeket Fritz Noémi sommelier mutatott be. Az este során az Absorice kostolóval egybekötve mutatkozott be és az Erba Kft. prezentálta a TE-FOOD élőállat és élelmiszer nyomon követő rendszerét.

KKM

Menü

Főoldal

Navigáció