Magyar-chilei klímakutatási együttműködés

Publikálva: 2019. április 2.

A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával 2019. február 25-március 8. között valósult meg a „Magyar–Chilei Klímakutatási együttműködés” c. projekt Dr. Nagy Balázs, geográfus, a Magyar Száraz-Andok Kutatási Program vezetője és Heiling Zsolt, tudománymenedzser, a kutatási program szervezőjének részvételével.

A kutatásokra alapozva a program vezetői egy egész Chilére kiterjedő permafroszt monitoring rendszer kiépítésén munkálkodnak, aminek érdekében az északi régiók után a délen található Magellanes Régióban is terepfelmérést végeztek és tárgyalásokat kezdtek. A látogatáshoz kapcsolódóan két rendezvényre került sor: március 4-én a Chilei Antarktisz Intézetben, majd március 7-én nagykövetségünkön tartottak előadást a kutatók.

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány közel egy évtizede végez kutatómunkát az Atacama Régióban, a Föld legmagasabb vulkánján az Ojos del Saladon. A klímamonitoring program keretében a térség vízbázisát jelentő felszínalatti jég változását vizsgálják a magyar kutatók. E kutatóprogram mára – több chilei egyetemmel felvéve a kapcsolatot – országos, chilei együttműködési programmá nőtte ki magát. 2018-ban tárgyalások kezdődtek más régiók egyetemeivel is (O’Higgins Régió, Metropolitana Régió, Antofagasta Régió).

A kutatásokra alapozva a Magyar Száraz-Andok Kutatási Program vezetői egy egész Chilére kiterjedő permafroszt monitoring rendszer (PERMACHILE+) kiépítésén munkálkodnak. Ennek központja az a Chilei-Magyar Vízbáziskutatóközpont lenne, melynek projektelő-készítése a KKM Vízdiplomáciai pályázata keretében került támogatásra. A PERMACHILE hálózatot alapvetően magyar irányítással és katalizálással, a magyar tudásbázisra építve, számos magyar szakember részvételével tervezik megvalósítani, melynek alapja a már zajló Magyar Száraz-Andok Kutatási Program.

A projekt keretében a kutatók a megkezdett munkát folytatták az Antofagasta Régióban és a program szempontjából kiemelt fontosságú Magellanes Régióban is tárgyalásokat kezdtek, valamint terepfelmérést végeztek.

KKM

Magyarország Chilei Nagykövetsége

Menü

Főoldal

Navigáció