Magyar édesvízi haltenyésztési gyakorlatokat népszerűsítettek Tunéziában

Publikálva: 2017. június 2.

Magyar halászati szakemberek 2017. május 22. és 26. között látogatást tettek Tunéziában, amely során bemutatták az édesvízi haltenyésztés fejlesztésében alkalmazható magyar technológiákat és megoldásokat, illetve közös kutatásai projekteket terveztek meg a tunéziai féllel.

A látogatás során a Tunézia Tengeri Tudományok és Technológiák Nemzeti Intézetének Édesvízi Akvakultúra Kutatócsoportjának tagjai áttanulmányozhatták a korábban átadott magyar halászati kutatások projektlistáját. Továbbá a két fél kölcsönös előnyök mentén közös projekteket alakított ki, többek között süllő szaporítása, lárva- és ivadékkori nevelése, valamint az anyahalak genetikai szelekciója témaköreiben.

Fotó: Magyarországi tuniszi nagykövetsége

A magyar delegáció felkereste Bizerte, Nabeul és Bédzsa kormányzóság tipikus völgyzárógáti halgazdaságait, és megismerkedett a Tunéziában alkalmazott gyakorlatokkal. Megállapítást nyert, hogy egyes halfajták szaporításának technikáját Tunéziában is ismerik, de a lehetséges produkcióbiológiai kapacitások messzemenően nincsenek kihasználva a telepítések alacsony volumene és technológiája miatt. A Tunéziában kialakult gyakorlat a lárvakihelyezés, amelyről köztudomású az alacsony hatékonyság, mivel a kihelyezett lárva zsákmányul szolgál a víztározó idősebb halkorosztályai számára és így alacsony megmaradási százalékkal párosul. A magyar szakértői delegáció javasolta a halkeltetői kapacitás növelését, és a szaporítóanyag előnevelésének kialakítását, valamit az édesvízi halak fogyasztásának növelésére irányuló marketingprogram beindítását.

Fotó: Magyarország tuniszi nagykövetség

Emellett megállapodás született arról, hogy a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége (MAHAL) vállalja a süllő és a kínai pontyfajták szaporítását és előnevelését érintő magyar technológia átadását. Ennek keretében, a jövőben Magyarországra utazó tunéziai technikusok megismerkedhetnek a szaporítás hormonindukciós technológiájával, valamint a planktonszelekción alapuló előnevelési gyakorlattal. Bemutatásra kerülhet továbbá a modern hazai halkeltető működése és az extenzív haltermelés Magyarországon alkalmazott gyakorlata, valamint az extenzív halastavak multifunkciós hasznosítása. 

Fotó: Magyarország tuniszi nagykövetsége

A KKM Tudománydiplomáciai Főosztályának támogatásával megvalósult ötnapos szakmai látogatás eredményes volt, különösképpen az édesvízi haltenyésztéssel kapcsolatos gyakorlatok tapasztalatcseréje tekintetében Magyarország és Tunézia között. A látogatás fontos szerepet játszott a magyar halászati technológiák és fejlesztések nemzetközi szintű népszerűsítésében.

KKM

Menü

Főoldal

Navigáció