Magyar jelenlét a Romanian Design Week-en

Publikálva: 2020. szeptember 24.

A Romanian Design Week (RDW) a legjelentősebb formatervezői esemény Romániában, melyen a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával idén is kiemelt figyelmet fordított a kreatív iparágakban alkotó fiatal magyar pályakezdők és formatervezők romániai bemutatására, a két ország szakemberei közötti kapcsolatépítésre.

A rendszerint májusban sorra kerülő RDW-t idén a rendezők kora őszre halasztották, az elmúlt hónapokban ugyanakkor folyamatosan jelentek meg online cikkek a tervezett kiállításokról.

Az idén nyolcadik alkalommal, 2020. szeptember 11-20. között megrendezésre kerülő Romanian Design Week-en három kiállítás keretében mutatták be a magyar formatervezés jelenlegi helyzetét, a magyar részvétel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Dizájn Intézetével, a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) és a Magyar Plakát Társasággal együttműködésben valósult meg.

Az RDW idén első alkalommal szervezett külön nemzetközi szekciót, melynek célja az esemény bekapcsolása volt a nemzetközi design körforgásába. A fesztivál teljes programjában a nyolc külföldi kiállításból három magyar volt, a portugál, spanyol, holland, cseh, illetve a skandináv országok csoportos kiállításai mellett. A nemzetközi kiállításokat a Qreator nevű kulturális hub-ban rendezték meg, melyet rendszeres videomegosztásban is elérhetővé tettek.

A Magyar Plakát Társaság válogatása a nemzetközi kiállításokat bemutató Design Flags szekcióban volt látható. A magyar plakát kiállításból Keresztes Dóra Hungarian Folklore című plakátjáról készült mozgóképek az eseményt népszerűsítő videóban is megjelennek.

A MOME Dizájn Intézetével együttműködésben két kiállítás valósult meg. Az egyik a Magyar Olimpiai Bizottság által meghirdetett olimpiai formaruha-pályázat döntőseinek (NUBU, Nanuschka, Tomcsányi) munkáit mutatta be, melyet a jelenlegi szociális távolságtartás jegyében is több mint 500-an tekintettek meg.

A másik kiállítás a Design Intézet mesterképzős hallgatóinak diplomamunkáit mutatta be, két szakirányról. A Formatervező és Tárgyalkotó Tanszék, valamint a Divat és Textiltervezés Tanszék kiállításai a bukaresti Magyar Kulturális Intézet kiállítótereiben október elejéig tekinthetők meg. A kiállítás az RDW Design Go szekciójának részét képezte, melyben a RDW a városban lévő, több mint 60 design eseményt hirdette.

 A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatása idén is lehetővé tette a hangsúlyos magyar jelenlétet a Romanian Design Week keretében, mely a jelenlegi körülmények ellenére is sikeresen zajlott.

                

                                   

Menü

Főoldal

Navigáció