Magyar Kutatás Napja a Kínai Évad keretében

Publikálva: 2019. szeptember 20.

A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója alkalmából rendezett Kínai Évad keretében 2019. szeptember 10-én, a Pekingi Nagykövetségen első alkalommal, azonban hagyományteremtő jelleggel, került megszervezésre a „Magyar Kutatás Napja” elnevezésű szakmai program, melynek keretében magyar kutatók és kínai partnereik tartottak előadást a közös együttműködésben elért kiemelkedő kutatási eredményekről. A program Siklós Lili TéT szakdiplomata szervezésében, a KKM Tudománydiplomáciai Főosztály, valamint a Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztály kiemelt támogatásával valósult meg.

Nagykövetségünk szervezésében 2019. szeptember 8-11. között a „Magyar Kutatás Napja” elnevezésű szakmai program keretében Pekingbe utazott Jordán Győző, a Szent István Egyetem kutatója; Wolf György, a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának munkatársa, továbbá Zalán Zsolt, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ kutatója.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Peking

Szakmai látogatásuk ideje alatt a magyar kutatók számos szakmai egyeztetésen és intézet látogatáson vettek részt. Szeptember 9-én délelőtt Jordán Győző és Zalán Zsolt kutatókat a Kínai Agrártudományi Akadémia (Chinese Academy of Agricultural Sciences – CAAS) képviselői fogadták, míg Wolf György professzor a pekingi székhelyű Kínai Tudományos Akadémia alá tartozó Fizika Intézetben (Institute of Physics of the Chinese Academy of Sciences) tett szakmai látogatást. Ezt követően előadást tartottak a Kínai Tudományos Akadémia Egyetemen (University of Chinese Academy of Sciences – UCAS), melynek keretében saját intézetüket, kutatási területeket és a Kínában közös projekt keretében végzett kutatási eredmények kerültek bemutatásra az érdeklődő szakos hallgatók és oktatók számára.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége  Peking

Szeptember 10-én délelőtt Wolf György, Siklós Lili TéT szakdiplomata kíséretében szakmai egyeztetést folytatott a Magasenergiájú Fizika Kutatóintézet (Institute of High Energy Physics – IHEP) vezetőségével. A magyar delegációt Chen Gang igazgatóhelyettes, valamint Ge Rui és Li Weidong, a részecskegyorsító részleg kutatói fogadták. A megbeszélés keretében megvitatásra került a Wigner FK és az IHEP intézet jövőbeli potenciális együttműködési lehetőségei. Majd Jordán Győző és Zalán Zsolt kutatók, Thomas Bernadette mezőgazdasági- és környezetügyi szakdiplomata kíséretében látogatást tettek a Futong, Mezőgazdasági Tudományos és Technológiai Demonstrációs Parkban. A nap zárásaként nagykövetségünk biztosított helyszint a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója alkalmából rendezett Kínai Évad keretében a „Magyar Kutatás Napja” elnevezésű szakmai program számára. Az eseményt Pesti Máté nagykövet nyitotta meg, aki beszédében a diplomáciai kapcsolatfelvétel évfordulóján túl azt is kiemelte, hogy a két ország a tudományos együttműködés terén is komoly múltra tekint vissza, mivel már az 1950-es évektől kezdve komoly kooperáció zajlott Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a geológia területén.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Peking

Az eseményen három olyan tudományos projektet (1. bányászatból eredő talajszennyezés kezelése, 2. zöldségek és gyümölcsök szüretelés utáni fertőzéseinek vizsgálata, 3. nukleáris és részecskefizika, a kozmológia, valamint a detektor-technológia kutatása) mutattak be a résztvevő magyar és kínai intézmények munkatársai, melyek a magyar-kínai kormányközi tudományos és technológiai együttműködés keretében zajló pályázat (a 2016. évi hetedik pályázati ciklus) során valósult meg. A közös kutatási együttműködés keretében további terveik között szerepel az alternatív fehérjeforrások, elsősorban a különféle rovarok élelmiszerként történő felhasználásának vizsgálata is.

 

KKM

 

Menü

Főoldal

Navigáció