Magyar részvétel az IFAT India kiállításon

Publikálva: 2019. október 30.

2019. október 16-18. között Papp Keve a Palota Kft. képviseletében, illetve Uhri László a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. képviseletében, a Tudománydiplomáciai Főosztály által támogatott program keretében, részt vett az IFAT India 2019 víz-, szennyvíz-, hulladék- és nyersanyag-gazdálkodási kiállításon Mumbaiban.

Az IFAT a világ vezető víz-, szennyvíz-, hulladék- és nyersanyag-gazdálkodási kiállítása világszerte képviselteti magát innovációkkal és különféle megoldásokkal, válaszolva az egyes térségekben felmerülő ilyen jellegű kihívásokra. A müncheni kiállításon kívül az IFAT Kínában, Indiában, Törökországban és Dél-Afrikában is tart saját vásárokat. Az IFAT India (ezentúl IFAT Mumbai) évente kerül megrendezésre, de 2020 januárjában megrendezik az első IFAT Delhi kiállítást is, így a jövőben - Kínához hasonlóan - két indiai helyszíne lesz.

A kiállításon több mint 20 ország vállalata, illetve indiai cégek voltak jelen a mintegy 300 standon Nemzeti pavilonnal Németország, Ausztria, Svájc, Kína, valamint az USA Vízügyi Szövetsége rendelkezett. A kiállítást nagyságrendileg 9.000 látogató kereste fel.

A magyar szakértők látogatásának célja a magyar környezetvédelmi ipar szereplői számára, az indiai piacra való belépés céljából, indiai partnerek felkutatása volt. Ennek érdekében a kiállítás megtekintése után a magyar szakértők azonosították a potenciális partnereket, akikkel B2B találkozókon is részt vettek. A szakemberek, mint a KEXPORT Klaszter delegáltjai, nem csak saját cégüket képviselték, hanem tárgyalásaik során egyben igyekeztek partnereket keresni a hazai környezetipari cégek számára is. A kiállításra jellemző volt, hogy a kiállítók zöme a víz- és szennyvízkezelés, illetve vízmonitoring témakörből került ki. 

A kiállításon való részvétel hasznos betekintést nyújtott az indiai üzleti kultúrába, illetve rámutatott arra, hogy hogyan lehet ezen a rendkívül nagy piacon megjeleni. Az indiai résztvevők nagy érdeklődést tanúsítottak Magyarország iránt. Többen közülük szívesen működnének együtt magyar cégekkel pl. vízmonitoring eszközök forgalmazása, víz- és szennyvízvezetékek javítása, szennyvíziszap kezelés, hulladékválogatás és waste-to-energy megoldások körében. Kijelenthető, hogy mivel a hulladékgazdálkodás Indiában még nagyon kezdetleges stádiumban van, a magyarországi hulladékos tapasztalatok, technológiák teljes vertikuma értékesíthető lehetne egy kiforrott és megtervezett projektmunkacsoport kialakításával. Indiában a Smart City program elsősorban a mega-városokat érinti, ezért komplex hulladék- vagy vízgazdálkodási rendszerek tekintetében magyar szempontból az ún. AMRUT City program, amely India 500 középméretű és kisvárosának központi pénzalapból támogatott infrastrukturális fejlesztési programja, érdemes magyar szakmai figyelemre.

KKM

Menü

Főoldal

Navigáció