Részvétel a göteborgi tudományos fesztiválon

Publikálva: 2019. április 17.

2019. április 2. és 7. között 22. alkalommal rendezték meg a Göteborgi Nemzetközi Tudományos Fesztivált, amelynek célja, hogy a tudományt közelebb hozza a diákokhoz és a nagyközönséghez. Ennek érdekében a város különböző pontjain szerveznek kiállításokat, előadásokat, amelyek idén a mesterséges intelligencia témája köré szerveződtek. Magyarország most első alkalommal vett részt a fesztiválon a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásának köszönhetően.

2019. április 3-án az európai nagykövetségek kezdeményezésére, a fesztivál egyik programjaként került sor az ún. „Tudományos Óriáskerék”-re a göteborgi vidámparkban. A vidámparkban található óriáskerék egy-egy kabinjában az európai nagykövetségek által felkért, az egyes országok tudományos életét képviselő tudósok, kutatók, valamint a helyi egyetemek szakemberei várták rövid, érthető tudományos beszélgetésre az érdeklődőket 3 órán keresztül. Magyar részről Pázsit Imre, a göteborgi Chalmers Műszaki Főiskola magyar atomfizikus professzora adott tájékoztatást a nagyközönség számára érthető és élvezetes módon a magyar atomfizikusok érdemeiről, hozzájárulásukról az atomenergia felhasználásának elterjedéséhez, valamint röviden ismertette saját kutatási területét. A program igen népszerű volt, sok Göteborgban élő magyar is eljött, hogy meghallgathassa a magyar származású professzort.

 

2019. április 4-5-én a V4 elnökséget betöltő Szlovákia szervezésében a göteborgi nagykövetség részt vett a Visegrádi Négyek „Találkozz robotokkal 4 országból” témájú közös kiállító standján a göteborgi Nordstan bevásárlóközpontban. Magyar részről a hulladékból robotot építő ReBOT csapata, Vecsei Ákos és Vecsei Gábor tartottak bemutatót. A helyben készült robotokat az érdeklődő közönség ki is próbálhatta.

 

2019. április 6-án a ReBOT csapata Stockholmban, a Stockholmi Egyetem és a Királyi Műszaki Főiskola által fenntartott Tudományok Házában tartott három, egyenként másfél órás robotépítő workshopot 8-16 éves gyermekek számára. Valamennyi workshop jelentős túljelentkezéssel, teltházzal zajlott, összesen 50 gyermek részvételével.

 

KKM

Menü

Főoldal

Navigáció