Rubik-40 tokiói eseménysorozat megnyitója Tokióban

Publikálva: 2020. október 8.

2020. szeptember 23-án Tokióban a tokiói nagykövetség, a Tokiói Magyar Kulturális Intézet, valamint a Rubik-kocka hivatalos japán partnere sajtótájékoztatóval egybekötött kiállítás-megnyitót szervezett, a Rubik-kocka japán debütálásának negyvenedik évfordulója alkalmából. A program a Tudománydiplomáciai Főosztály, valamint a Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztály támogatásával valósult meg.

A nagykövetség az évforduló alkalmából három elemből álló, nagyszabású programsorozatot indított útjára: Rubik-40 kiállítás a Tokiói Magyar Kulturális Intézetben, „Rubik Inspiration Project” közösségimédia-kampány és egy művészeti hallgatóknak szóló pályázat és kiállítás.

A sajtótájékoztatónak a Tokiói Magyar Kulturális Intézet adott otthont, a tájékoztatót Szakakibara Hirosi, a MegaHouse játékgyártó cég elnöke (a kocka japán disztribútora, licenszének japán birtokosa), valamint Palanovics Norbert nagykövet tartotta, Nagy Anita kulturális intézetigazgató köszöntőjével és moderálásával. Szakakibara elnök úr hangsúlyozta, a Rubik-kocka nagy hagyományokkal rendelkezik Japánban, számos művészt és gondolkodót inspirált a magyar találmány.

2020. szeptember 24. és november 9. között a Kulturális Intézetben ingyenesen megtekinthető a kiállítás, mely a Rubik-kocka történetét, innovációs jelentőségét mutatja be, valamint különféle Rubik-kockák is láthatók – kiállították a világ legkisebb Rubik-kockáját is, mely mindössze 2 grammos és minden oldala 9,9 milliméter hosszú. Az egyik fő attrakció az 1600 Rubik-kockából kirakott mozaikkép, mely Rubik Ernőt ábrázolja, emellett a MegaHouse az ünnep alkalmából készített egy kockát, melynek egyik oldalán a magyar Országház látható – a képanyagot a Magyar Turisztikai Ügynökség biztosította. A játékok kipróbálhatók a kiállításon, ezen kívül az érdeklődők a programsorozathoz kapcsolódó kisfilmeket is megtekinthetnek.

A közösségimédia-kampány első elemeként levetítettek egy kisfilmet, melyben Rubik Ernő köszöntötte a japán közönséget és megnyitotta a „Rubik Inspiration Project”-kampányt. A programsorozat harmadik elemét képező művészeti pályázatra Rubik-kocka által inspirált pályaműveket várnak.

A programsorozat nagy sikerrel indult. Japánban szinte kivétel nélkül mindenki ismeri a Rubik-kockát, de kevesen tudják róla, hogy magyar – ezért a programsorozat kiváló lehetőséget nyújt a Magyarországgal történő összekapcsolásra.

Az eseményen készült képek megtekinthetők a "Fotók" menüpont alatt, illetve az alábbi címen: https://tdf.kormany.hu/?_preview=01fa9556-b79e-9a89-4384-00001b8f8e75

Menü

Főoldal

Navigáció