Semmelweis megemlékezések Újdelhiben

Publikálva: 2018. december 13.

Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából Újdelhiben két emlékülés megrendezésére került sor 2018. december 7-én, amelyek célja a híres orvos életének és munkásságának bemutatása mellett a magyar tudományos eredmények népszerűsítése is volt.

Az előadásokat Dr. Poór Viktor Soma, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara Igazságügyi Orvostani Intézetének munkatársa tartotta, akinek útját a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztálya támogatta.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Újdelhi

Dr. Poór Viktor Soma áttekintést adott a Semmelweis-kori orvostudományról, az alkalmazott beavatkozásokról, az azokkal kapcsolatosan felmerült gondokról, és az orvosok által használatos eszközökről. Nyomon kísérhettük Semmelweis életét, tanulmányait és munkásságát Bécsben, majd a Szent Rókus Kórház szülészeti osztályának főorvosaként. A második előadás a vízbefúlásos esetek igazságügyi vizsgálati módszereiről szólt, amely a kovaalgák különböző szervekben történő meghatározásán alapul.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Újdelhi

Az első előadás helyszíne az All India Institute of Medical Science intézet volt, mely India egyik legkiemelkedőbb egészségügyi kutató és gyakorló intézete. A második előadás a Santosh Egyetemen volt, amely Indiában prémium orvosi egyetemnek számít. Az eseményen mintegy 200 fő vett részt, kutatók, professzorok és diákok.

A szakmai program után felkérték Dr. Farkas Hildát TéT szakdiplomatát, mutassa be a Magyarországon elérhető orvosképzési lehetőségeket. Ennek során beszélt a Stipendium Hungaricum ösztöndíjról, amely jó lehetőséget ad PhD fokozat megszerzésére több orvostudományi területen.

 

KKM

Menü

Főoldal

Navigáció