Smart City Fórum Tiranában

Publikálva: 2019. április 24.

2019. április 17-én Tiranai Nagykövetségünk a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával és a városi önkormányzattal Smart City Fórumot szervezett, kilenc magyar vállalat és Smart Solutions Klaszter részvételével. A rendezvényre elfogadta meghívást magyar részről dr. Szeneczey Balázs Budapest főpolgármester-helyettese, albán oldalról Erion Veliaj Tirana főpolgármestere és Arbjan Mazniku főpolgármester-helyettes is.

Magyarország Nagykövetsége Tirana

A 90 fős Fórumon résztvevő magyar és albán cégek, szervezetek, kutatóintézetek, önkormányzatok képviselői, döntéshozói aktív érdeklődést mutattak a magyar innovatív technológiák iránt.

Tiranai Nagykövetségünk kezdeményezte a „Get Ready to be Smart: Hungarian Smart City Solutions for Tirana” rendezvény megszervezését. A Fórumon a következő magyar vállalatok vettek részt: Fővárosi Vízművek, Budapesti Műszaki Egyetem, Grüne Antwort, Interticket/Blockchain, MÁV Thermit Hegesztő, Orient River Trading House, SmartUp Solutions, Thermowatt, Urban PM, Smart Solutions Klaszter. A szervezésénél szempont volt, hogy a magyar cégek olyan megoldásokat kínáljanak, melyek összehangban vannak Tirana jelenlegi igényeivel és jövőbeli terveivel, különösen a 2016-ban szervezett Go Tirana konferencián bemutatott projektekkel. Kiemelt figyelmet kapott a vízügy területén kialakult kapcsolataink ápolása, a Fővárosi Vízművek és Tirana Vízművek a legnagyobb létszámmal képviseltették magukat a Fórumon, Haranghy Csaba egykori vezérigazgatónak pedig Erion Veliaj személyesen köszönte meg munkáját és ajándékot nyújtott át neki. A Fórumon továbbá bemutatásra került a Nemzeti Kutatás, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Smart Hungary kiállítása, mely tökéletesen illeszkedett a rendezvény tematikájához. A programot és a Fórum design elemeit a Magyar Turisztikai Ügynökség Spice of Europe és további kampány-filmekkel színesítettük, mely egyúttal hozzájárult az országimázs fejlesztéshez is.

 

A köszöntő és megnyitó beszédek során elhangzott, hogy az albán-magyar kétoldalú kapcsolatok az elmúlt néhány évben kimagasló lendületet kaptak, először a kétoldalú áruforgalom növekedett, majd újra nyitottuk a közvetlen repülőjáratot, stratégiai projekteket hajtunk végre a vízügy területén és csupán két héttel ezelőtt jelentettük be az OTP Bank megnyitását Albániában, mely Magyarország első, s reményeink szerint nem az utolsó komoly beruházása. Az albán fél méltatta a két főváros és vállalataink közötti együttműködést, kiemelte a vízügyi területén végzett munkát, s bejelentette, hogy Tirana az okos várossá válás és szén-

 

A Fórum első blokkját követően a magyar vállalatok kaptak lehetőséget a bemutatkozásra, egy rövid előadás megtartására az albán partnerek részére. A Fórum ezen pontja arra szolgált, hogy a magyar vállalat reklámozza a saját technológiáját, így generálva üzletkötést és hosszútávú együttműködést a helyi cégekkel. A visszajelzések szerint a networking sikeres volt, két-három projekt már gazdára talált, valamint a magyar vállalatok többsége, melyek nem először látogattak Tiranába, meglévő partnereikkel folyamatban lévő céges ügyeiket sikerült előrébb mozdítani, illetve számos egyéb találkozót lebonyolítani potenciális vásárlókkal.

 

KKM

Menü

Főoldal

Navigáció