Smart Hungary 2.0 utazókiállítás és magyar-román agrár és élelmiszer technológiai konferencia – Kolozsvár

Publikálva: 2024. november 27.

2024. november 21-én került megrendezésre az „Innovációs tendenciák a magyar-román agrár- és élelmiszer-technológiában” című szakmai konferenciára Marosvásárhelyen.
A rendezvény a KKM Kulturális és Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a CED (Central European Economic Development Network – Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat) marosvásárhelyi irodájának közös szervezésében valósult meg.
A konferenciát KKM Kulturális és Tudománydiplomáciai Főosztály gondozásában álló „Smart Hungary 2.0” innovációs utazókiállításának megnyitója követte.
A két programnak a marosvásárhelyi IncubCenter adott otthont.

A rendezvény legfőbb célja volt a két ország agrár- és élelmiszertechnológiai fejlődési irányaiba történő betekintés biztosítása, valamint a jó gyakorlatok, új technológiák megismertetése. A program nem titkolt célja volt még Magyarország és Románia ágazati szakemberei között a szakmai ismeretanyag, kapcsolati tőke és tudástranszfer bővítése.

Az előadásokon kiemelték annak a fontosságát, hogy a vállalkozók ebben az iparágban is foglalkozzanak az innovációk, technológiák és digitális megoldások jelentőségével, mert a külföldi beszállítókkal szembeni versenyképességet csak így lehet megőrizni. Példaként említették a mesterséges intelligencia mezőgazdasági területtel foglalkozó cégek működésében történő felhasználásának előnyeit. Alkalmazása hatékonyabb beszerzési és értékesítési folyamatokat, dinamikusabb gazdasági ügyvitelt és ügyfelekkel történő kapcsolattartást, hatékonyabb dokumentumkezelést, termékjelentés összeállítást és számlakezelést jelenthet a mindennapi munkafolyamatokban. Szó esett még a csúcstechnológiák élelmiszeripari alkalmazásáról, körkörös gazdasági megoldásokról, élelmiszerpazarlás csökkentési és újrahasznosítási módokról, az adalékanyagok megváltozott szerepéről (a feldolgozási folyamatban elveszett tápérték pótlása) és az alternatív élelmiszerek (alga, rovarokból készült lisztek) növekvő szerepéről is.

Az előadások után élelmiszertechnológiai, illetve agrártechnológiai aktualitások és tendenciák tematikájú panelbeszélgetésekre került sor.












A rendezvényt A KKM Kulturális és Tudománydiplomáciai Főosztály gondozásában álló „Smart Hungary 2.0” innovációs utazókiállítás megnyitója zárta. A tárlat a magyar innovátorok és innovációval foglalkozó cégek nemzetközi szinten is verseny- és exportképes termékeit mutatja be az intelligens otthonok, épületek és városok, intelligens mobilitás, intelligens egészségügy, orvostudomány és sport, valamint intelligens mezőgazdaság/ipar témakörök mentén.

Menü

Főoldal

Navigáció