Történelmi témájú kerekasztal-beszélgetés Szentpéterváron

Publikálva: 2018. december 15.

2018. november 29-én sikeres történelmi témájú kerekasztal-beszélgetésre került sor Szentpétervári Magyar Főkonzulátuson az 1848-as európai forradalmak 19-20. századi európai öröksége témájában.

A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával megvalósuló - a moszkvai levéltári delegátus által moderált - eseményen magyar és orosz történészek tartottak „az 1848-as európai forradalmak öröksége a 19-20. századi európai gondolkodásban, történetírásban és kultúrában” témakörében előadásokat. Alekszandr Sztükalin, az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai Intézetének munkatársa - „Az 1848-49-es évek magyar forradalma az 1940-50 közötti időszak szovjet-magyar kapcsolatainak kontextusában”, Vagyim Viktorovics Mihajlov, a Szentpétervári GUAP egyetem Történeti és filozófiai tanszékének professzora - „Az 1849-es magyarországi szabadságharc megjelenése Bogdan Willkvalde csataképfestő művészetében,Jurij Ivanovics Baszilov független történész - „A forradalmak évfordulója. Az 1848-as forradalmak megjelenése Szovjetoroszország történetírásában és historiográfiájában a 20. században”, Dr. Ujváry Gábor, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa pedig „Emlékezetpolitikai elemzések 1956-ról” tartott előadást.

A közönség soraiban jelen volt többek között Jelena Fjodorova, a Szentpétervári Levéltári Bizottság orosz-magyar kapcsolatokért felelős munkatársa, a Szentpétervári Központi Állami Irodalmi és Művészeti Levéltár igazgatója és igazgatóhelyettese, akik egy ajándékkötettel is gazdagították a főkonzulátus könyvtárát. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett még Vlagyimir Vegyernyikov, az „Isztoricseszkaja Expertyiza” című folyóirat felelős szerkesztője, Dolovai Dorottya magyar lektor, továbbá orosz és magyar egyetemi hallgatók.

A beszélgetés kiváló lehetőséget biztosított a szentpétervári levéltári és tudományos intézmények képviselőivel fennálló kapcsolatok ápolására és elmélyítésére.

 

KKM

Menü

Főoldal

Navigáció