V4 kerekasztal konferencia a gazdasági átmenet tapasztalatairól

Publikálva: 2019. június 19.

2019. június 12-én, a magyar, a lengyel, a cseh nagykövetségek, valamint a CARE algériai think-tank közös szervezésében a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával került megrendezésre Algírban a 90-es évek gazdasági szerkezetátalakítási tapasztalatainak megosztását célzó közgazdasági konferencia.

A rendezvényen elsősorban szakmai közönség vett részt (vállalatvezetők, közgazdászok, egyetemi tanárok, újságírók, közigazgatási vezetők és több európai nagykövet).

Hazánkat a konferencián Kovács Árpád közgazdász, a Költségvetési Tanács elnöke képviselte kiemelkedő színvonalú előadással, a sajtó számára széles hivatkozási alapot teremtő szakmai válaszokkal és a közönség, valamint az előadók számára is hasznos és elgondolkodtató személyes tapasztalatokkal. Cseh részről Thomas Sedlacek adott elő, aki a CSOB bank vezető közgazdásza, korábbi miniszterelnöki tanácsadó, az „Economics of Good and Evil: The Quest for Economic Meaning from Gilgamesh to Wall Street" (Oxford University Press, 2011) című bestseller szerzője. Lengyelország képviseletében pedig Bronislaw Wildstein újságíró tartott előadást, aki részt vett a Solidarnosc mozgalomban és 2006-07-ben az állami lengyel TV vezetőjeként lett ismert.

Az algériai politikai helyzettől való jelentős különbségként említette mindhárom előadó, hogy a közép-kelet-európai országoknak az Európai Uniós csatlakozás, illetve az azzal járó acquis communautaire átvétele a politikai elit számára egyöntetű célként jelent meg a kilencvenes években, egyfajta „horgony” szerepet töltött be.

A nagy érdeklődés mellett tartott rendezvényen Slim Othmani a szervező CARE (Cercle d’Action et de Réflexion autour de l’Entreprise) képviseletében kihangsúlyozta, hogy ez egy fontos lehetőség Algéria számára, hogy megismerhetők legyenek a V4 országok tapasztalatai, hiszen a most zajló politikai átmenet célja a gondoskodó állam helyett egy olyan rendszert létrehozni, amelyben a nép, a civil társadalom lényegesen nagyobb szerepet kap.

 

KKM

 

 

 

Menü

Főoldal

Navigáció