Worldview Education Fair

Publikálva: 2019. március 26.

2019. március 19-én került megrendezésre a nigériai fővárosban, Abujában a Worldview Education Fair, amely az országban az egyik legjelentősebb felsőoktatási szakkiállítás. A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával, a magyar felsőoktatási kínálat egy Study in Hungary nemzeti standon mutatkozhatott be. Az idei abujai Worldview eseményen 19 kiállító volt jelen, a brit, kanadai, emirátusi és német intézményeken kívül a magyar jelenlét volt a legmeghatározóbb.

Közismert tény, hogy a nigériai-magyar gazdasági kapcsolatok egyik meghatározó eleme a tudástranszfer. Jelenleg mintegy 1,200 nigériai hallgató vesz részt valamilyen felsőoktatási képzésben Magyarországon.

A legnagyobb érdeklődés a kiállítás keretein belül az alapképzések iránt mutatkozott, de sok kérdés érkezett a mesterképzéssel és a PhD programokkal kapcsolatban is. A legnépszerűbbek a gazdasági, orvosi és műszaki szakok. A Study in Hungary standon közel 100 érdeklődő diákot regisztráltunk. A diákok információt kaphattak az elérhető ösztöndíj programokról is, közülük a Stipendium Hungaricum ösztöndíjra igyekeztünk felhívni a figyelmüket. Jelenleg 50 nigériai diák számára biztosít a magyar állam teljeskörű költségtérítést a program keretében, alapképzéseken, mesterképzéseken és doktori iskolákban egyaránt.

Idén első alkalommal két magyar egyetem is saját standdal vett részt a rendezvényen. A Debreceni Egyetem nemzetközi toborzásért felelős igazgatója, dr. Kozma László már visszatérő látogató Nigériában. Az angolnyelvű képzéseket 30 éve indították, 30,000 diák tanul az egyetem falain belül, közülük 5,600 külföldi hallgató. A debreceniek 2007 óta tartó tudatos és aktív toborzása a Debreceni Egyetem nigériai sikerének a kulcsa, jelenleg mintegy 800 nigériai diák tanul az intézményükben. A Szegedi Tudományegyetem képviseletében dr. Bálint Erika ezidáig csak a felvételi vizsgák kapcsán járt Nigériában, de idén ők is lehetőséget láttak a kiállításon történő személyes megjelenésben. A szegedi egyetemen jelenleg mindösszesen 46 nigériai hallgató tanul, 80%-uk az orvosi karon. 5 évvel ezelőtt még 125-en voltak, ezt a nigériai hallgatói létszámot kívánják a rendezvénynek is köszönhetően most elérni.

A Study in Hungary, valamint a két vidéki egyetem részvételének köszönhetően a magyar jelenlét nagyon hangsúlyos volt, az ún. ’magyar soron’ nagy volt a tolongás, a jelek szerint igen népszerű, valamint a visszajelzésekből kitűnően, közismert a magyar felsőoktatás. Az oktatás színvonala és a megfizethető tandíjak mellett a nyugat-európaihoz képest jelentősen alacsonyabb megélhetési költségek (lakbér, mindennapi kiadások, utazás stb.) is a magyarországi képzés mellett szólnak.   

 

KKM

Menü

Főoldal

Navigáció