A British Council kezdeményezésére 2011 óta évente megrendezésre kerülő tudományos fórum célja, hogy a tudomány eredményeit kötetlen, családi-baráti környezetben ismertesse meg a széleskörű hallgatósággal. A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával május 9 és 12-e között megrendezésre került mintegy 80 esemény több generációt és többféle érdeklődésű közönséget szólított meg.

A fórumon a Szófiai Magyar Intézet és a British Council felkérésére Kis-Tóth Ágnes fizikus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára képviselte hazánkat, aki jelenleg az ELTE Fizika Doktori Iskolája Részecskefizika és Csillagászat doktori programjának keretein belül folytatja tanulmányait. 2018-ban megnyerte a FameLab magyarországi döntőjét a fekete lyukakról és láthatatlan kisbabákról szóló előadásával, amelyet most a bolgár közönség előtt is bemutatott kirobbanó sikerrel.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Szófia

A korunk egyik legizgalmasabb témáját feldolgozó előadás mottója a „Minden, amit a fekete lyukakról tudni szeretnél, de soha nem merted megkérdezni” volt. Az előadás teltházas közönséget vonzott, amelyet magával ragadott az előadó közvetlen, mindenki számára érthető, nagyon élvezetes stílusa.

KKM